Roterande grillspett - en spännande grillmetod

10 april 2019

Vill du göra traditionell grillning lite mer mångsidig?

Det roterande grillspettet är idealiskt för att grilla större kött- eller kycklingbitar och med lite kreativitet kan det användas för mindre köttbitar och grönsaker. Köttet blir krispigt utvändigt, och saftigt inuti med denna geniala produkt! Just därför är det också ett viktigt tillbehör för kocken!

Anledningen till att du får en perfekt grillad köttbit är att den hela tiden roterar och köttjuicerna kommer att hålla sig fast vid köttet istället för att droppa. När du har provat det roterande spettet en gång är vi säkra på att du kommer att använda den om och om igen.

Detta är ett roterande grillspett

Roterande spett är en grillform där maten grillas på en spett som roterar runt sin egen axel. Denna metod används vanligtvis för att grilla stora bitar av kött eller hela djur, såsom grisar, kalkoner, eller historiskt sett hela nötkreatur och annat vilt. Under medeltiden och tidigt moderna kök var spett det föredragna sättet att laga kött i ett stort hushåll. Rotationen säkerställer att köttet hela tiden roteras med jämn värme under tillagningen, vilket gör att köttjuicen hänger på själva biten och ger ett saftigt och bra kött.

Såhär går du tillväga:

Urnorsk serien är naturligtvis tillverkad så att det roterande grillspettet är lätt att montera, oavsett storlek! Vi rekommenderar att du tänder de yttre brännarna på grillen och låter de mittersta vara avstängda, placera köttet i mitten av spettet så att köttet grillas på indirekt värme hela vägen.

926948441203-04_2.jpeg

Här är några tips för bästa resultat:
  • Ta köttet ur kylen i en halvtimme innan du börjar grilla det. Använd färskt kött, inte fryst.
  • Ta bort värmestativet så att spettet kan rotera.
  • Ta bort spettet när du värmer upp grillen, eftersom spettet blir svår att hantera när det är varmt.
  • Använd brännarna på spettens sida, inte de som är direkt under köttet. Försök att hålla temperaturen på cirka 200 ° C. placera köttet i mitten. Se till att köttet är jämnt fördelat med vikten jämnt fördelad på varje sida.
  • När köttet är färdig grillat, låt köttet vara i några minuter innan det skärs så att juicen tas upp i köttet igen.
  • Använd marinader under grillning, det ger extra saftigt kött. Om du grillar kyckling eller kalkon är det viktigt att binda lår och vingar så att de inte bränns.
  • Det kan vara gott råd att lägga en droppform under köttet så att köttsås som droppar ner kan samlas in och användas för sås.
  • Använd stektermometern och följ de rekommenderade tillagningstiderna så att du vet när köttet är klart. Till exempel bör kycklingens kärntemperatur vara 75 grader, medan lamm klarar 60 grader.
Du kan grilla detta på den roterande spettet:

Oavsett om du vill ha stora bitar av kött, som helstekt lamm eller fläsk, eller kanske

viltkött från jaktsäsongen, kommer ett par omgångar av det roterande spettet att leverera ett underbart resultat varje gång - i enlighet med de stolta, norrländska mattraditionerna.

Naturligtvis kan du också prova med mindre köttbitar eller grönsaker, bara din fantasi sätter gränser!

Njut av din fritid med Urnorsk på grillen!