Spara ström i stugan med LED-lampor

28 juli 2017

Effektfullt, stilfullt och funktionellt - Belysning är viktigt ur flera perspektiv och kan förändra ett helt rum. Rätt ljus har en stimulerande och avslappnande effekt. Färger och möbler utgör basen i ett hem och skapar ett personligt hem men en bra och enhetlig interiör kan bara skapas genom rätt val av ljuskällor. Belysning ger atmosfär och är en viktig miljöskapare i stugan. Det är också en källa till säkerhet och komfort.

Under våra produktsidor hittar du ett brett sortiment av lampor och armaturer anpassade för solcellsanläggnignar och stugor som går på 12V. Vi hoppas du kommer hitta något som faller dig i smaken och passar in i din stugmiljö. Vi levererar en mängd olika lampskärmar, lampor och glödlampor för 12V. Kombinera gärna lamporna med våra dimmers, som även dem fungerar till 12V. Med våra LED-lampor och armaturer får du bra lyse i kombination med mycket låg energiförbrukning. LED-tekniken utvecklas ständigt. LED-lampor är extremt driftsäkra, mycket energieffektiva och kan användas i en mängd olika belysningssammanhang.

LED

• Upp till 50 gånger längre livslängd.

• 90% lägre energiförbrukning.

• 500% mer ljus per Watt än vanliga glödlampor.

• Koncentrerat ljus, särskilt lämplig för köksbelysning, utomhusbelysning och läsbelysning.

LED står för LjusEmitterande Diod och består, som namnet antyder, av lysdioder. LED har många fördelar jämfört med traditionella glödlampor, särskilt i stugan eller i båten där tillgången på energi är ofta begränsad.

• Lysdioder avger 500% mer ljus per Watt än glödljus från en traditionell glödlampa. Dessutom har LED linser som styr ljuset vilket eliminerar slöseri av ljus och ger dig bättre kontroll över din belysning.

• LED-lampor varar också mycket längre än vanliga glödlampor, ca 50.000 till 100.000 timmar. Som jämförelse lyser en typisk glödlampan ca 1000 timmar. Lysdioder flimrar inte vid start och genererar inte mycket värme. I stugan som inte används så ofta som ditt hem, kommer LED-lampa förmodligen att räcka hela ditt liv!

• Lysdioder innehåller inte kvicksilver och är därför ett bättre alternativ för miljön.

• Som utomhusbelysning är LED-lampor särskilt bra. Om lampan sitter på väggen bredvid dörren måste den kunna motstå skakningar från när dörren slås igen. Detta tål LED-lampor i motsats till andra typer av lampor.

LED-lampor för 12V

Runt om i de skandinaviska stugorna finns det över 500 000 stycken 12V-läslampor som använder antingen traditionella glödlampor eller halogenlampor fortfarande. I en stugas energibalans kan dessa står för 30 till 50% av den totala energiförbrukningen. Genom att ersätta traditionella glödlampor med LED-lampor kan du spara mycket ström i stugan, dessutom har dessa extremt lång livslängd. LED betyder ljusemitterande diod och är en halvledare som omformar elektrisk energi till ljus.

Tekniska fördelar med LED

• 90% lägre energiförbrukning.

• Upp till 50 gånger längre livslängd.

• Mycket resistent mot stötar och vibrationer.

• Ingen UV- eller IR-strålning.

• Låg strömförbrukning och värmeutveckling.

• Alla Sunwind LED-lampor har ett varmvitt ljus.

Tips! För att ta reda på vad effekten av en LED-lampa motsvarar jämfört en vanlig glödlampa kan du generellt multiplicera effekten med 10 (något högre för Power LED). En 2,5W LED-lampa motsvarar alltså en 25W vanlig traditionell glödlampa.

Ordlista

LED
LED står för Light-Emitting Diode och är en lysdiod som ger belysning när den får tillgång till ström. En av grunderna till att LED-belysning är mer effektiv, är att den inte frigör värme i samma utsträckning som alternativa glödlampor.

Diod
En diod är en tvåpolig elektrisk/elektronisk komponent.

Power LED
Power LED är en typ av lysdiod som kombinerar verkningsgrad och energieffektivitet på ett sätt som ger ännu mer effekt och ljusstyrka.

SMD LED
SMD LED,  Surface Mount LED, står för ytmonterade LED. Närmare bestämt är det en lysdiod som är monterad och fastlödd på ett kretskort. Detta är en billigare teknik än t ex Power LED.

Lumen och Lux
Lumen och Lux säger något om ljusstyrkan.

Lux är en beteckning man använder vid mätning av ljusstyrkan på lampor eller spottar, dvs med reflektor.

Lumen är vad du använder när man mäter ljusmängden från en glödlampa. Lumen är en härledd SI-enhet för ljusflöde. Förkortningen och symbolen för lumen är lm.

Kelvin
Kelvin är den grundläggande SI-enheten för mätning av temperatur. Symbolen för Kelvin är K. Skalan definieras från absoluta nollpunkten så noll Kelvin motsvarar denna temperatur. Förenklad beskrivning: Ju högre Kelvin, desto kallare ljus och ju lägre Kelvin, desto gulare ljus. Exempel: 2700K är varmvit, 4200K är helvit och 6000K är blåaktigt ljus.

Watt
Watt (W) är effekten av ström och spänning. Mängden ström multiplicerat med spänningen till strömmen (Ampere x Volt). Watt mäts i överförd energi (eller effekt) per tidsenhet.

COLOURBOX20339153.jpeg