-Att kunna komma till den uppvärmda stugan är den bästa investeringen vi någonsin gjort!

18. januar 2019

För femton år sedan köpte Siri och Kjell-Arne en stuga i norska Rendalen. Samma år köpte de en dieselvärmare från Wallas, vilket dom inte ångrat en enda gång sen dess!
-Vi kunde inte ha varit utan vår Wallas! Vi är helt beroende av den, säger Siri.

Efter flera år med husvagn ville Siri och maken Kjell-Arne ersätta semester på hjul med en mer permanent lösning - en egen stuga.
Då den första stugan dök upp som var intressant, men snabbt försvann i en budgivning, gick Siri till verket på ett mer aktivt sätt.

Köpte stugan osedd
- Jag såg en annons i tidningen, ringde stugägaren direkt och frågade om jag kunde lägga ett bud. Han accepterade det. När min man kom hem var det bara att berätta... Jag har köpt en stuga, ler Siri.
Rendalen var ett område i Norge där paret aldrig tidigare hade varit. Och efter första besöket i stugan stod det klart; här skulle renovering och moderniseringar göras för att få det som de ville ha det.

- Skorstensröret var placerat mitt i stugan, så jag föreslog för min man som är murare att vi skulle riva röret. Så vi rev det i mitten av januari, grannarna tyckte att vi var helt galna!
Det blev några kalla månader i stugan medan Kjell-Arne och Siri renoverade.
- Vi har ett loft på stugan. Där uppe satt jag och kaninen, vårt husdjur, medan vi väntade på att stugan skulle bli varm, säger Siri.
- Det blev många timmar på loftet, innan vi fick vår Wallas monterad, skrattar Siri.

Klicka här för att se allt om Wallas dieselkamin!

Stuglivet förändrades med Wallas
Ett halvår efter att skorstenspipan rivits monterade Siri och Kjell-Arne äntligen sin Wallas.
- Jag kommer inte ens ihåg hur livet var innan vi fick vår Wallas. Bara att det var kallt!
Kjell-Arne och Siri tar ofta med sig både vänner och barnbarn till stugan, och även om stugan inte har el eller vatten indrager, ville dom ha komfort.
- Även om stugan varken har el eller vatten är vi beroende av att ha lösningar som gör det möjligt att ta en dusch och vara i stugan året runt. Även i en stuga måste det finnas lite komfort! Komforten kom med Wallas-kaminen, säger Siri.
- Vi är i stugan var 14:e dag, eller kanske en dag i veckan - sommar som vinter. Det hade inte varit möjligt utan vår Wallas.

Beroende av Wallas
Siris man, Kjell-Arne, är riktigt frusen av sig. Han hade inte kunnat ha varit så här ofta i stugan om det inte hade varit för Wallas-kaminen:
- ”Gubben” är beroende av kaminen. Han är så frusen av sig och därmed bekymrad om det inte är tillräckligt varmt. Han hade inte kunna vara i stugan så här mycket, som vi är, om vi inte hade haft en Wallas, säger Siri.
- Att kunna komma tillbaka till en varm stuga efter en lång skidtur är helt fantastisk, säger Siri, och förklarar att dom ofta drar upp värmen lite extra före skidturen. Sen kan dom komma tillbaka till en riktigt varm och härlig stuga efter en lång och kylig vinterdag.


15 år gammal: Wallas har varit en pålitlig värmekälla i stugan i 15 år, efter att Siri köpte den 2003.

Startar Wallasen dagen innan de kommer till stugan
Stugan i Rendalen används ofta året runt. Med en Wallas installerad behöver Siri inte längre ge sig upp på loftet för att få upp kroppsvärmen, nu kan hon ”ringa stugan varm”:
- Vi startar Wallasen via SMS hemifrån innan vi åker. Några timmar innan, eller kanske dagen före om det är vinter och väldigt kallt. Det blir aldrig rått inomhus med en Wallas, det är så skönt. Vid ett tillfälle kunde den inte fjärrstartas, så Kjell-Arne åkte upp några dagar i förväg för att starta den manuellt. Då var det -20°C inuti stugan, så kaminen gör stor skillnad, säger Siri.


Tar lite plats
Förutom en Wallas har Siri en braskamin i korridoren och en öppen spis i vardagsrummet. En av fördelarna Siri nämner är möjligheten att ha möbler nära Wallas-kaminen.
- Innan vi rev skorstensröret i stugan stod eldstaden i mitten av rummet, men då var det omöjligt att elda. Soffan kom så nära att det var för varmt, skrattar hon.
- Med en Wallas-kamin kan vi placera soffan ända intill, då den bara blir varm på ovansidan.

– Stugägare kommer aldrig ångra sitt köp av en Wallas

Efter att Siri och Kjell-Arne monterat sin Wallas i stugan, har de haft över 600 besök där. Betydligt fler än vad de skulle ha haft utan:
- För andra stugägare som överväger en Wallas vill jag bara säga att de måste köpa en direkt, de kommer aldrig ångra det! Wallas är guld värd när man kommer till stugan och kan njuta direkt!
- Det finns inget att vänta på, en Wallas i stugan är den bästa investeringen vi någonsin har gjort, avslutar Siri.


Frisk inomhusmiljö: Alla avgaser släpps ut genom väggen och ut i fria luften. Detta innebär en hälsosam och trygg inomhusmiljö både för stora och små!

Tips: Problem av möss vid stugan? Placera bränsleslangen i ett kopparrör så att möss inte kan gnaga sig igenom!
 


Tycker du denna artikel var nyttig? 

Dela detta: