Få digital-TV i stugan med din solcellsanläggning

11 februari 2016

Det här med TV och vikten av att den fungerar som den ska får vi en hel del förfrågningar om. I den här artikeln försöker vi ge en kort översikt över de problem som kan uppstå - och hur vi löser dem!

De flesta frågor kommer från stugägare som har TV sedan tidigare i stugan. Efter att TV-sändningarna ändrade sändningsteknik, behöver de flesta hushåll ha digitala avkodare för att ta emot TV-signalerna. I vissa områden med dålig mottagning är parabolantenn och avkodare den enda lösningen för att få tillgång till TV-utbudet.

De allra flesta digitala mottagare drivs med 12V men levereras med 230V till 12V-adapter för hemmabruk. Det är alltså möjligt att driva dekodern direkt från solcellsanläggningen utan adapter. De flesta mottagare har en strömförbrukning på 20-30W. Detta ökar därför den strömförbrukning utöver den förbrukning TV:n redan har. Förenklat kan man säga att stugägarens strömförbrukning fördubblas med en avkodare. Detta kräver naturligtvis mer av batteribanken.

I allmänhet måste en batteribank dimensioneras för att ge tillräckligt med ström till förbrukningen du har i stugan. En ökning av förbrukningen skulle vanligtvis kräva mer av batterierna. Om det visar sig att batteribanken inte är fulladdad nästa gång du kommer till stugan, måste du utöka kapaciteten. Således kan anläggningen utökas med flera paneler.

Två typiska problem uppstår när detta beaktas

Ena problemet är att TV:n slocknar eftersom avkodaren slutar fungera när spänningen på batterierna blir för låg. Detta beror på att vissa avkodare inte kan arbeta med en spänning under 12V. När så är fallet löses problemet bäst genom att skaffa en bra omformare. En omformare som omvandlar 12V till 230V kan även användas för andra elektriska apparater som har 230V som strömkälla.

Våra omformare klarar av att leverera ström ned till 11.4-11.5V med belastning och driva en TV och en avkodare samtidigt. Det här är också gränsen för hur långt batteriet kan/bör laddas ur, med hänsyn till livslängden. När du använder en omformare/växelriktare, bör den anslutas direkt till batteriet. Fördelen är att vanliga förlängningskablar för 230V kan användas till enheterna och spänningsförlusten kommer inte att vara ett problem. Nackdelen med omformare är att du ökar strömförbrukningen med cirka 10 procent på grund av omformarens “egen-förbrukning”.

Det andra problemet är att TV:n blir svart när avkodaren slutar fungera eftersom strömförlusten i kabeln som leder till enheterna är för hög. Detta beror på att den använder kabel med för liten kabelarea. Detta kan lösas enkelt genom att dimensionera kabeln korrekt, med 1 mm2/meter till enheterna. Dessutom ska enheterna anslutas förbi solscellsregulatorn och direkt till batterierna, med en säkring direkt på kabeln, eftersom detta också leder till lägre spänningsförluster.