Använd ramslök i din grill- och lägereldsmat

14 maj 2019

Våren är högsäsong för bland annat två saker: grill och ramslök! Lär dig mer om hur du kombinerar dessa två och imponera på dina vänner och familj när vi använder ramslök för både grill och bålpanna! 

I Norden har vi en rad spännande råvaror som vi kan hitta ute i naturen. Utmaningen är ofta hur man använder den i matlagningen. 

Ramslök i matlagning kan spåras tillbaka till Vikinga-tiden då den var mycket populär. Det är en mångsidig ingrediens som kan användas till mycket, och smakar väldigt gott med grillat för en extra nordisk twist.

Ramslök i mat 

Du kan använda hela växten i matlagning, men det vanligaste är att endast använda bladen. Dessa blad kan användas till så många saker, allt från sallader och som smaksättare, till pesto, marinader och såser. 

Ramslök både smakar och luktar vitlök och kallas därför ofta ramslök. Du kan därför använda ramslök som ersättning där du normalt skulle använda vitlök för en spännande twist på maten. 

Ramslökens blommor är både vackra och goda och gör sig extra bra i till exempel en sallad eller som garnering om man verkligen vill imponera. 

Ramslök på grillen

Oavsett om du föredrar att grilla fisk eller kött, smakar ramslöken bra till båda. Dessutom är ramslök en utsökt ingrediens i nästan alla tillbehör till grillen. När du använder ramslök i varma rätter bör du lägga till bladen mot slutet så att smaken inte försvinner. 

Är du förtjust i kryddsmör? Gör ditt eget då, vet ja! Detta smör smakar fantastiskt med grillad potatis eller som en god grön klick ovanpå biffen.

Ramslökssmör 
  • 200 g rumstempererat smör 

  • En stor näve färska ramslöksblad 

  • Salt och peppar efter smak 

Rör om det mjuka smöret väl. Skiva ramslöken fint och blanda med smöret. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen tills den ska användas med varm mat. 

Hemlagat ramslökssmör med självplockade ingredienser kommer garanterat att imponera på alla! 

Potatismos smaksatt med ramslök - tillagat på bålpannan 

En god och enkel klassiker är korv och potatismos. Gör en liten twist och förvandla denna maträtt till en supergod delikatess som bäst avnjuts utomhus.

Över en bålpanna, antingen Embla eller Jette, grillar du korv med lite extra god kvalitet. Kom ihåg att servera senap vid sidan om! 

Häng grytan över grillgallret och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet, tillsätt smör och lite mjölk. Mosa tills du får den konsistens du vill ha. Tillsätt finskivade ramslöksblad och rör om väl. Koka upp moset lite och smaka av med salt på slutet. Garnera med blommor från ramslök för ett extra imponerande resultat.

Tips! Detta potatismos är också utmärkt till rätter gjorda på kyckling, fisk och kött.

COLOURBOX26144318.jpeg

Ramslökens egenskaper

Ramslöken kan bli cirka 10 cm ända upp till 50 cm och växer vanligtvis i lövskogar, längs floder och bäckar och trivs på skuggiga platser som har en näringsrik jord. Ramslöken växer i stora mängder och kan snabbt bilda en hel marktäckare i skogen på våren. 

Med ett utseende som är förvillande likt liljekonvalj kan du skilja de två från varandra genom lukten. Medan liljekonvalj luktar sött och är mycket giftigt att äta, luktar det tydligt som vitlök där ramslök växer. 

Du kan skörda ramslök från mars-juni. I Sverige växer den mest i de södra landskapen.