Detta bör du veta om grillen

22 maj 2018

Här har vi samlat de vanligaste frågorna våra kunder har om grillen. Kom ihåg att du alltid kan få hjälp i produkthjälparen. Läs svar på tidigare ställda frågor eller skicka in din egen fråga!

Min grill blir inte varm. Vad kan vara fel?

Detta är en av de mest frekvent ställda frågorna, och oftast beror det på att man har avläst termometern som sitter i grill locket. Det är inget fel på termometern, men det är viktigt att komma ihåg att termometern visar temperaturen precis under locket.

Vårt bästa tips är helt enkelt att bli väl förtrogen med din egen grill eftersom övning och erfarenhet gör (grill)mästaren!

Om grillen fortfarande inte blir varm beror det nästan alltid på en av två orsaker:

  1. Fel på regulatorn: Detta är inget du själv kan se med blotta ögat, och lösningen är att skaffa en ny regulator. Om du har andra gasprodukter stående kan du testa med gasregulatorn som tillhör dem- om grillen blir varm då måste du köpa en ny regulator till grillen.
  2. Gasflödet är delvis blockerat: Detta kan ofta bero på insekter eller förpackningsmaterial som polyestern. Lösningen är att få systemet blåst rent med tryckluft.
Jag har en gammal grill jag vill byta ut. Kan jag använda samma gasregulator och slang till den nya grillen?

Vi rekommenderar att du byter ut gasslangen ungefär vartannat till tredje år. Byt ut slangen direkt om den har varit i användning i mer än tre år. Gasregulatorn bör bytas ut minst vart femte år.

Min grill tänder inte?

Prova följande:

Försök att tända grillen igen – den här gången håller du knappen inne i 5–6 sekunder. Försök gärna några gånger. Ibland tar det lite tid för gasen att nå fram till brännaren.

Gas försörjningen kan vara ingesatt av insekter eller rester från förpackningen (typiskt polystyren). Tryckluft får en kompressor eller en tryckluftsburk fungerar normalt utmärkt för att avlägsna detta.

Detta gäller endast vissa modeller: Om grillen endast tänds med en öppen låga, till exempel med en tändare, men inte med gnistan kan detta bero på att elektroden som överför gnistan til brännaren är några millimeter felaktig. Ta bort galler och värmefördelare. Försök vrida knappen som om du skulle tända grillen. Gnistan bör då vara blå och tydligt synlig. Avståndet mellan spetsen på elektroden och brännaren bör vara cirka 5 mm. För litet eller för stort avstånd ger samma resultat – en grill som inte tänds. Om avståndet är fel kan det justeras manuellt. På grillar som har varit i bruk en stund kan elektroderna behöva rengöra från fett etc., som kan isolera bort gnistan.

Tips: Kom ihåg att efter att du har bytt gasflaska eller kopplat bort gasregulatorn är det vanligt att du måste försöka tända grillen ett par gånger eftersom det kommer att finnas mycket luft i slangarna, vilket kan leda till fel blandning mellan luft och propan.

Hur ska jag underhålla grillen på bästa sätt?

Tvätta grillen regelbundet med varmt, milt tvålvatten

Rengör alla hörn och vrår – ta bort grillgallret och rengör kanterna noggrant

Smörj in grillen med ett tunt lager syrafri olja med jämna mellanrum

Ta bort fettrester från insidan av grillen regelbundet med en lämplig grillborste

Förvara grillen bäst under ett lämpligt grillöverdrag

Tips: Bränn av grillen varje gång du är klar med matlagningen. Låt gasolgrillen brinna på högsta styrka i 5 till 10 minuter efter avslutad matlagning; brännaren kommer då att bränna bort överskottsfett och hålla sig rena och fina. Gå över med en grillborste sist.

Vilket typ av kött lämpar sig att grilla på ett grillspett?

Stora köttstycken fungerar utmärkt på grillspett, men med lite kreativitet kan du också grilla mindre köttstycken och grönsaker. Vi rekommenderar att du testar stora köttstycken som en hel kalkon, fläskstek eller lammstek. Prova också med grönsaker som squash, aubergine eller varför inte sötpotatis? Endast fantasin sätter gränser!

Tips: Att grilla med bakbrännaren är perfekt för användning med grillspett. Om du inte har en bakbrännare rekommenderar vi att du tänder de yttre brännarna och placera maten i mitten av grillspettet så att den grillas med indirekt värme.

926948441203-04_3.jpeg

Hur rengör jag grillen på bästa sättet?

Genom att rengöra grillen varje gång efter användning kommer den hålla sig fin längre än om du bara gör en vårstädning och låter det vara så. Det är ändå klokt att göra en ordentlig rengöring då och då, särskilt innan du eventuellt ställer undan grillen för vintern!

Ta bort grillgallret, plattan och brännarna innan rengöring. På rörliga delar som gångjärn, hjulbultar och dörrar kan det vara bra att smörja med smörjmedel (universal spray). Tvätta hela grillen och alla delar med varmt, milt tvålvatten. Smörj in den med ett tunt lager syrefri olja, medan gjutjärnsgaller kan smörjas in med matolja.

Lika viktigt som den stora rengöringen är regelbunden underhåll av grillen:

Låt grillen brinna på full styrka i 5 minuter efter matlagningen för att bränna bort fett och matrester från grillens brännare och gallren.

Använd också en grillborste som denna för att skrubba bort matrester – ett grillgaller bör vara rent från tidigare matlagning.

Du kan också pensla grillgallret med olja så att maten inte fastnar. Detta gör du enklast med en grillpensel med långt skaft.

Tips: Oroar du dig för att fisken ska fastna på grillen? Skär upp några skivor citron, lägg direkt på grillen och placera fisken på en bädd av citron. Fisken fastnar inte och får en härligt syrlig smak! Om du grillar en hel fisk rekommendera vi en fiskgrill.

Hur underhåller jag gjutjärnsgallret och grillplattorna i gjutjärn?

Tvätta grillplattan/gallret med vatten och tillsätt ett milt rengöringsmedel. Torka av gallret/plattan och smörj in ytan, både över och under, med matolja. Sätt tillbaka grillplattan i grillen. Tänd brännarna och ställ in dem på låg position i cirka 15–20 minuter och låt plattorna brinna av tills det inte längre ryker.

Tips: Gjutjärnsgallret kan fördelaktigt brännas av på hög värme i cirka 10 minuter efter varje grillning.

Jag behöver några nya delar till min grill. Hur hittar jag dem och var kan jag köpa dem?

Du kan köpa de flesta delarna till Sunwind- och Jamie Oliver-grillarna på sunwind.se. Om du av någon anledning inte hittar den del du behöver, kan du alltid kontakta oss på info@sunwind.se så hjälper vi dig.

Vilka grönsaker passar bäst på grillen?

Det går utmärkt att grilla de flesta grönsaker, antingen direkt på grillen eller i folie. Mindre grönsaker kan ofta vara bra att grilla på en hel grillplatta.

Det ultimata tillbehöret till grönsaker på grillen är förstås denna grillkorg – eller är du kanske av typen som föredrar grillspett?

Grönsaker som passar extra bra till grillen:

  • Paprika
  • Sparris
  • Tomater
  • Lök
  • Chili
  • Aubergine
  • Svamp
  • Squash
  • Majskolvar

Tips: Skär upp ett urval av olika grönsaker, lägg i folie med en klick pesto, och släng på grillen. Kom ihåg att vissa grönsaker behöver längre tid än andra!

Hur underhåller jag de emaljerade gallren?

Tvätta gallren rena med milt tvålvatten innan första användningen. Använd aldrig stålborste, stålsvamp eller andra slipmedel för rengöring av emaljerade galler. Gallren får längst livslängd om de tvättas efter varje användning och/eller bränns rena från fett och matrester efter varje grillning.

Det är viktigt att se till att du inte skapar hack i emaljen med exempelvis en grillspade eller en skrapa, eftersom det kan leda till ytrost.

Jag upplever att gasflaskan tar slut väldigt snabbt. Är detta normalt?

Om du hade en full gasflaska och bara har använt grillen ett par gånger, kan det möjligen vara en gasläcka från själva propanflaskan. Om så är fallet vill du snabbt kunna lukta dig till det.

I kopplingen från ”gasslangen” till sidobrännaren passar inte kopplingen helt, och luft kommer in, det blir inte tätt – är detta rätt?

Det är helt riktigt att det inte är tätt här! För att brinna måste nämligen propangas tillföras syre, och det lilla ”hålet” är just det – lufttillförsel så att propangasen brinner.

Med hjälp av en så kallad låsklämma ska gasslangen fästas vid sidobrännaren.

Då kan inte gasslangen glida ur sidobrännaren, och samtidigt kan luft komma in i sidobrännaren.

Locket på min grill är i rostfritt stål, men har ändå rostat. Ska detta hända?

Att rostfritt stål inte kan rosta är en vanlig missuppfattning. Att ”rostfritt stål” har blivit namnet på en typ av stål har till stor den lett till denna missuppfattning, men faktum är att allt stål kan rosta, det beror mest på förhållandena.

Regelbunden rengöring av stålet och att du smörjer det med syrefri olja en eller två gånger under grillsäsongen kommer för de flesta förhindra ytrost.