Grillfest på midsommarafton? Här är tipsen!

19 juni 2019

När vi firar midsommarafton är det grillmat som gäller för de allra flesta. Här får du en rad tips för en lyckad fest.

Midsommarafton är i grunden en stor sommarfest för både stora och små. Maten ät en stor tradition och utgör ofta kvällens höjdpunkt.

Tips! Fastnar maten på gallret under grillningen? Dela en rå potatis i två, gnid de varma grillgallren med den rå sidan av potatisen!

Grillning på stranden och i parken

En bärbar grill är perfekt för dig med en liten terrass eller balkong. En sådan grill kan du också ta med dig till stranden eller parken och är helt idealistisk för en midsommarfest vid havet. Det finns många mindre grillar som du enkelt kan ta med dig, både gasolgrillar och kolgrillar.

Tips: Kvaliteten på grillkol har mycket att säga för resultatet av maten. Kolet ska brinna länge och varmt och producera så lite aska som möjligt till sist.

Bärbar bålpanna

Slå två flugor i en smäll med en bålpanna: Här får du en brasa och grill i ett. I Norge används bålpannor mycket runt jul och påsk, medan det i andra länder är en typisk sommarprodukt att ta med till stranden. Och varför inte? Om det redan finns en eldplats på stranden kan du ta med dig stativet och placera över eldplatsen.

Tips: Har du blivit solbränd på stranden? Gör några aloe vera-isbitar (aloe vera i iskubformar, låt dem ligga i frysen i minst en timme) i förväg och applicera på det brända området.

De bästa recepten

Oavsett om du väljer gasolgrill, kolgrill eller bålpanna för matlagningen är det bra att veta att du kan laga mer än bara grillkorv. Det finns många olika tillbehör både för bålpannor och grillar. Våra favoriter är bland annat Kaffekanna Kaffelars för bålpannan och popcorngrytan (för vem vill inte poppa popcorn på midsommarbålet?).

Tips: Lägg mobilen i en plastpåse när du är på stranden- skärmen kommer att fungera, och du slipper sand i laddningsuttaget.

Trädgårdsfest i sommar

Om du ska tillbringa midsommarafton hemma är grillmat på menyn en självklarhet! Förvärmning av grillen är helt nödvändig. På en gasolgrill tar det cirka 5 minuter, medan det tar cirka 20 minuter på en kolgrill.

Om du har en grillplatta på grillen är den mycket bra lämpad för att grilla mat med högt fettinnehåll. Ofta är det mat du normalt sett skulle steka i stekpannan. Kom ihåg att låta köttet vila efter att det är färdigstekt, och uppvärmningshyllan på din grill är perfekt för detta ändamål.

Tips: Spara syltburkar, tacosåsburkar och liknande. När du dukar upp bordet i trädgården sätter du värmeljus i burkarna. De kommer inte att slockna, skapar extra trevlig stämning och är gratis när du ändå ska ha sylt.