Kött som passar för grillning

2 juli 2016

 

Att grilla är både enkelt och smidigt. Har du någonsin fått torra biffar, halvklara hamburgare eller brända kotletter? Följ dessa tips för en lyckad grillkväll!

Regel nummer ett är att köttet ska vara mört! Fläsk och lamm är vanligtvis möra men nötkött måste vara av god kvalitet för att ge bästa resultat. Hög värme är också viktigt för att få en krispig steksyta, annars blir köttet mer kokt än stekt. Ett vanligt misstag är att lägga på köttet innan grillen är riktigt varm. Även gasolgrillen måste bli tillräckligt varm innan du börjar grilla. Du behöver inte mycket utrustning för att göra en bra grillning men du kanske kan unna dig ett par grillvantar och en grillgaffel, samt en stektermometer för stora köttbitar. Grilltång att vända köttet med är ett också användbart.

Köttet

Köttet som ska grillas måste vara mört eftersom tillagningstiden på grillen är kort. Kokt kött som bog och högrev kräver längre tillagningstid för att bli mört och lämpar sig därför inte för grillning. Ytterfiléer, ryggbiff, entrecôte, kotletter och lövbiff är mört kött och lämpar sig mycket bra för grillning.

Låt köttet tina till rumstemperatur innan du börjar grilla det. Prova att marinera köttet i förväg för ett godare och saftigare resultat. Undvik att vända köttet för ofta eftersom det kan göra att det blir segt och torrt. Använd inte en kniv eller gaffel när du ska vända, som kan göra hål genom köttet. För att ta reda på hur köttet steks, pressa det med ett finger eller en grilltång. Rått kött känns mjukt och svampigt, medelhårt kött är något fastare och välstekt kött är fast. 

Biff

När du grillar biffar bör du se till att inte skära dem för tunna. Då är det lätt att biffarna tillagas för snabbt och de kan lätt bli torra. Bland de bästa köttsorterna har vi ytterfilé, entrecôte och ryggbiff. Många föredrar entrecôte eftersom detta kött är fetare än filé och därför blir extra saftigt. I vilket fall som helst är det viktigt att fettet inte skärs bort innan det steks, eftersom det hjälper till att ge köttet god smak och gör det saftigare. 

"Försegling" är hemligheten till en god biff, utsidan ska vara jämnt tillagad för att höja smaken. Vänd biffen bara en gång och bara när röd saft börjar synas på ytan. Justera till medelvärme eller flytta biffen till en svalare del av grillen. Att låta biffen vila är viktigt för att uppnå en saftig och mör biff. Under vilan absorberas safterna i köttet, vilket samtidigt gör fibrerna mindre kraftiga.

Helstekt filé

Att grilla hela filéer är faktiskt enklare än vad många tror. Det handlar bara om att vara lite modig. Du behöver en grill som blir riktigt varm, gärna en som kan värmeregleras och som har lock, för att uppnå en fin värmeeffekt.

Kom ihåg och vänd köttet ofta så att det blir jämnt grillat och använd en stektermometer för att få ett toppresultat. Filén är röd vid 55-60 grader, rosa vid 60-65 grader och genomstekt vid 70 grader. Helstekt filé är ett utmärkt sätt att servera en lyxig middag. Det ger en helt annan smakupplevelse än när den är uppdelad i biffar. Råvaran är smakrik och om den är processad på rätt sätt får du en riktigt saftig och god köttbit som är riktigt festmat. 

Kött som passar bra till grillning

Nöt

De flesta typer av nötkött kan grillas men det finns många olika typer, från det möraste till det tuffaste köttet. Ett generellt tips är att djurets bakdel oftast ger mycket bättre kött än den främre delen.

  • Inre och yttre filéer är det möraste köttet från nötkreatur men det är nödvändigtvis inte det som ger mest smak. Därför rekommenderas marinader och kryddor som smaksättning.
  • Entrecôte innehåller ofta mycket fett, vilket ger köttet mycket smak. Detta är bra lämpat för grillning. 
  • Ryggbiff kan grillas både i hela bitar, eller användas i mindre bitar. Ryggbiffen ska vara väl mörad. ​​

Kyckling och fågel

De flesta typer av fågel kan grillas, men kyckling är förmodligen den vanligaste. Kycklingen kan grillas hel men kycklingfiléer lämpar sig också bra för grillning. Marinader ger ofta lite extra smak. Kalkonbröst kan också grillas.

Fläsk och lamm

Fläsk finns i flera varianter och alla passar lika bra på grillen. Värt att noterar är att vissa typer av fläsk kan innehålla mycket fett, vilket gör att det lättare kan flamma upp.

Lamm passar minst lika bra, om inte bättre. Lammköttet är vanligtvis mycket mört och bjuder på mycket smak. Lammköttet passar lika bra oavsett om det är kotletter eller helstekt.

Fisk

Alla typer av fisk kan grillas på grillen men vissa lämpar sig bättre än andra. Torsk och sej är exempel på fiskar som lätt faller sönder och bör därför stekas i folie eller i fiskhalster. Lax, hälleflundra och öring är stadigare och mer kompakta fiskar och kan grillas direkt på gallret.

Sötvattenskräftor med smör och vitlök, som tillagas i folie, eller scampi/räkor på spett smakar också väldigt gott som grillmat.

Grönsaker som passar bra till grillning

De allra flesta grönsaker går smidigt att grilla, antingen direkt på grillen eller i folie. Om du har en grill med en grillplatta kan du grilla grönsakerna direkt på den utan att grönsakerna faller genom, eller använda en grönsakskorg.

Paprika, sparris, tomater, lök, chili, aubergine, champinjoner och zucchini är exempel på grönsaker som lämpar sig bra för grillning. Majskolvar är också populärt och en klassiker på grillen!

  • Skär upp dina favoritgrönsaker och lägg dem i folie med en klick pesto så att de smakar gott. Vissa grönsaker blir klara på bara 5-10 minuter, medan vissa sorter behöver mer tid för att bli klara.
  • Skär paprika, lök, aubergine, champinjoner och zucchini i lika stora bitar och trä på spett och grilla.
  • De flesta grönsaker kan också tillagas direkt på grillgallret, men allra helst på en grillplatta, korg eller stekpanna om du har en sådan. Då slipper du att grönsakerna riskerar att falla genom gallret och förstöras.