Laga extra god mat över bålpannan

23 maj 2021

Skapa fina minnen runt bålpannan och imponera med utsökt lägereldsmat - det blir inte enklare (eller roligare) än med detta bålpannetillbehör från Urnorsk-serien!

Matlagning på bålpannan kan vara utmanande, enkelt, imponerande och roligt - allt på en gång! För även om de flesta människor har lagat något över elden någon gång, kommer det för många ha varit begränsat till en korv som kanske varit lite bränd och ändå kall inuti, en grynig kanna kaffe eller ett pinnbröd som var ytterst segt.

Få människor lagar mat över öppen eld varje dag, och det leder ofta till att man begränsar sig till klassiker som korv med bröd medan kaffe och varm choklad tas med hemifrån i termos.

Men med rätt utrustning och några bra recept är det enkelt att laga mat över elden - det krävs bara att man vågar testa!

Värmande grytor och soppor

En gryta är ett bra exempel på en enkel maträtt som smakar ungefär 10 gånger så gott utomhus runt bålpannan. De flesta grytor är relativt lätta att tillaga - med en rejäl gjutjärnsgryta kommer du långt.

Vår Gjutjärnsgryta håller värmen länge och kan hängas över bålpannan i grytans handtag eller ställas direkt på gallret. Med locket på kan grytan sjuda över värmen i timmar och säkerställa ett mört, välsmakande resultat.

Stekgrytan Fres kan du placera direkt på bålpannans galler och till exempel bryna kött, värma soppor eller förbereda gröt till frukost. Stekgrytan Fres har ett justerbart handtag så att du enkelt kan hantera grytan över lågorna utan att riskera att komma för nära själva lågorna, eller behöver ta rakt på en het gryta.

DSC_00010141.jpg

Vad du behöver veta om matlagning på en bålpanna

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du lagar mat över öppen eld, oavsett om det är lägereld i skogen eller på en bålpannan i trädgården. 

Viktigast av allt är att laga mat över glöden. Det kräver lite mer tålamod, men kommer också ge det allra bästa resultatet. Tillagning direkt ovanför eller i lågorna kommer att leda till mycket hög värme som oftast bara leder till bränd mat. 

Tillbehör till bålpannor som munkjärn, våffeljärn, smörgåsjärn och stekpannan från serien "Urnorsk på grillen" tillverkas i massivt gjutjärn. Detta är perfekt för användning över elden - gjutjärn behåller värmen mycket bra. 

Genom att placera tillbehöret av gjutjärn i glöden blir dessa varma. Lägg sedan dessa på bålpannans galler och förbered maten i ett varmt bålpannetillbehör. Detta säkerställer utsökt och ordentligt uppvärmd mat snarare än brända skorpor!

Populär popcorngryta

För barnen är popcorn över bålpannan en säker vinnare! Med popcorngrytan kan barnen hjälpa till att poppa popcorn över elden på tryggt avstånd tack vare det långa handtaget och träskaftet som gör att handtaget inte blir varmt att hålla i. Överflödig olja kan enkelt hällas ut ur grytan utan att man behöver ta av locket, vilket minskar risken för att spilla varm olja.

Något för varje smak med toast

Få maträtter är enklare att anpassa till gästerna än toast. Här kan brödtyp och pålägg ändras beroende på vad var och en gillar, och du är garanterad en framgång.

Med ett litet urval av ostar och chark blir det extra roligt för både små och stora. Där de kan välja precis det pålägget de gillar bäst och få en varm toast från bålpannan. Det kräver inte mer än ett par ingredienser och ett smörgåsjärn för att se till att mätta hungriga magar runt bålpannan!

Frukost, lunch, middag eller dessert - våfflor och pannkakor till alla måltider!

Du kan faktiskt pigga upp vilken måltid som helst med en pannkaka eller våffla - tricket är att byta ut några vanliga ingredienser för att skapa en ny twist!

I vårt våffeljärn Bakels kan du självklart göra den klassiska goda våfflan - extra krispig med bikarbonat och surmjölk i stället för bakpulver och mjölk, eller en ”rester”-våffla bestående av vad du har kvar av rester: en klick gräddfil, en skvätt kolsyrat vatten och de sista havregrynen.

En nordisk variant av våfflan finns i recepten på potatisvåfflor – en något mer mättande våffla som är utmärkt som mellanmål. Kan gärna serveras med rester av torkat kött om du har det!

Samma princip gäller egentligen för pannkakor också. Med stekpannan Pannekaka kan du göra allt från dessertpannkakor med vaniljglass och banan till matiga lunchpannkakor med rökt lax och färskost.

Efterrätt från bålpannan – munkar och kokkaffe 

Munkar är ursprungligen ett danskt bakverk, men importerades för över hundra år sedan – och här har de blivit en riktig hit kring bålpannan! För när du först har smakat varma munkar direkt från bålpannan med en lätt pudring av florsocker, en kula glass och en handfull nyplockade bär – då kommer du aldrig vilja ha någon annan efterrätt igen! 

Med färdiglagad smet kan du göra 7 munkar åt gången i munkjärnet Gropa. 

Och som kronan på verket – kaffekannan Kaffelars rymmer 2 liter med läcker bålpannekaffe!