Tips och råd för en lyckad grillkväll!

5 maj 2017

Våren är äntligen här, och för många av oss innebär det grilltider!  Här hittar du några tips och råd som kan hjälpa dig att få en lyckad grillkväll!

Det är endast fantasin som sätter gränser för vilken typ av mat du kan tillaga på grillen. När du har gäster eller sällskap är det alltid roligt att kunna imponera, och med lite kunskap finns det inget enklare än att höja grillmaten till en riktig festmåltid. Vi rekommenderar att du försöker laga helstekt kyckling antingen med en rotisseri eller ek kycklinghållare!

Lär känna din grill

När du följer instruktioner, kom ihåg att uppgifter om koktid och temperatur är avsedda som riktlinjer, omständigheter kan leda till att du behöver justera dem. Vind, väder, höjd och vilken typ av gas du använder kan bland annat påverka resultatet. Innan du använder grillen för första gången, läs bruksanvisningen noggrant.

Kom ihåg förvärmning!

Förvärmning av en gasolgrill tar cirka 5 minuter, medan en kolgrill tar cirka 20 minuter. Grillen bör vara ordentligt varm innan du börjar grilla för att få ett perfekt resultat.

Välj rätt olja

Om du grillar på hög temperatur rekommenderas det att du använder en lätt olivolja. Med "lätt" avser smak, inte fettinnehåll. Virgin olivolja är mycket lämplig för dressing eftersom den har mycket smak, men aromen går förlorad om den värms upp mer än 60 grader.

IMG_1527.jpeg

Ett bra och rent utgångsläge

Grillgallret bör vara rent från tidigare matlagning. En grillborste är effektiv före rengöring med vatten och tvål. Det finns många specialborstar för rengöring av grillen. Du kan gärna pensla grillgallret med olja så att maten inte fastnar. Detta görs enklast med en grillpensel med långt skaft. Eller så kan du pensla själva grillmaten med olja för att undvika att den fastnar. Använd aldrig en aerosolsprayolja på en varm grill, eftersom gaser i dessa produkter snabbt kan antändas.

Var sparsam med saltet

Vänta med att krydda maten tills precis före eller under grillningen eftersom salt drar ut fukt från köttet. Var försiktig med salt och använd istället peppar, kryddor, senap eller marinad.

Aluminiumfolie, majsblad eller tidningspapper

När du använder aluminiumfolie, se till att den matta sidan är utåt. Den blanka sidan reflekterar värmen. Kom ihåg att mat som är inslagen och bunden tätt minskar tillagningstiden och förbättrar smaken och fuktigheten i maten. Prova gärna att packa maten i något annat än folie, som till exempel majsblad eller fuktade tidningar.

Vegetarisk mat på grillen

För ett vegetariskt alternativ kan du till exempel grilla sojakorvar och servera dem i en mjuk burrito med sallad och salsa. En tjock skiva aubergine kan enkelt bli en "Aubergine Parmigiana". Toppa den med napolitansk tomatsås och strö över en blandning av mozzarella, parmesan och brödsmulor. Grilla den indirekt tills den är brun och krispig. Servera med sallad. Det finns inget trevligare än att sitta och komponera sin egen måltid i trevligt sällskap där samtalsämnena aldrig tar slut. Vi rekommenderar att sätta grillspett på menyn när du vill att dina gäster ska få en riktigt lyckad grillkväll, och det kan enkelt anpassas för vegetarianer, de med allergier eller kräsna barn.