Detta bör ni tänka på innan ni köper stuga tillsammans

9 januari 2017

Att köpa en stuga tillsammans med vänner eller familj kan vara en genväg till att uppnå stugdrömmen för många men då är det viktigt med ett genomtänkt avtal för att undvika konflikter.

Medan vissa har turen att ärva en familjestuga, går allt fler ihop med goda vänner eller familj för att ha råd med att förverkliga drömmen om en semesterstuga. Det är smart lösning men det är också viktigt att vara medveten om riskerna för att inte riskera att bli osams. 

Utmaningar kan uppstå

Om du går i tankarna att köpa en stuga tillsammans med andra är det förhoppningsvis med personer du har en god relation med. Det innebär inte att du inte bör vara försiktig och prata igenom eventuella utmaningar och konflikter som kan bli redan från början. Det är viktigt att ha en plan redan från start och inte vänta tills det är för sent.

Skriftliga avtal

De flesta förstår att det kan uppstå tvister när två personer ska samarbeta. Men inte skulle det kunna hända dig och din goda vän, ni har ju trots allt känt varandra hela livet och minsann aldrig varit osams? Det kan tyvärr drabba alla. Oavsett kan det vara bra att vara förberedd, utifall att.

Gå igenom allt som kan hända och gå fel och se till att ha avtal som täcker allt. Här pratar vi om allt som rör själva köpet, användningen mellan er, eventuell utlåning till tredje part, underhåll och sist men inte minst en tydlig exitstrategi. Genom att göra en lång lista över vad som kan gå fel är det mindre troligt att problemet uppstår. Skulle det uppstå diskussion, kan ni alltid hänvisa till avtalet och har därmed en tydlig plan för hur problemet ska lösas. 

zach-reiner-K4XHVhJk6kw-unsplash.jpg

Hur mycket äger var och en?

När ni köper något tillsammans är det viktigt att ni har en plan för hur mycket ni ska äga vardera. Hur mycket kapital lägger var och en av er? För vissa är svaret 50/50 vilket är enkelt. Det är viktigt att komma överens om ägarandelen. Om ni har ett gemensamt eller separata lån samt en plan för hur det ska betalas tillbaka är bra om det framkommer i avtalet. Om stugan ska säljas vidare någon gång blir det förhoppningsvis inga frågetecken hur försäljningspriset och vinsten eller förlusten ska fördelas.

Gemensamma utgifter, underhåll och försäkring

Utöver inköpssumman tillkommer en rad olika andra kostnader. Det kan vara kommunala avgifter, försäkringar, elkostnader och andra kostnader som är gemensamma och knutet till stugköpet. Hur dessa kostnader ska fördelas och betalas är det viktigt att ha diskuterat och vara eniga om redan från start. Det bör också stå med i ert gemensamma skriftliga avtal.

Samma sak gäller för oförutsedda utgifter. Dessa plötsliga kostnader är just det, plötsliga och oförutsedda, och kan därför vara svåra att i detalj budgetera för. Det handlar snarare om en överenskommelse om hur en sådan situation ska lösas om och när den uppstår. På så sätt kan ni undvika tråkiga diskussioner och meningsskiljaktigheter och bevara lugnet i stugan.

Tips! Det är snyggt och enkelt att fördela utgifterna efter respektive ägarandel. Äger du 70% av stugan är det rättvist att du även står för 70% av utgifterna.

Renovering och uppgradering

Beroende på stugans ålder, skick och hur flitigt den används kommer den förr eller senare behöva renoveras eller uppgraderas på något sätt. Det är viktigt att vara realistisk i förhållande till vad du vill göra, vad du bör göra och vad du måste göra. Beskriv i avtalet hur ni ställer er till olika renoveringar och hur viktig komforten är. Vill den ena parten exempelvis uppgradera solcellsanläggningen för att få ökad komfort, medan den andra parten är nöjd med som det är, kanske kostnaden får fördelas utifrån det. Den parten som vill uppgradera får stå för merparten av kostnaden. Låt detta framgå tydligt i avtalet.

Tips! Skriv en lista på sådant ni vill göra respektive bör eller måste göra, gärna med specifierad tidsperiod då det planeras att utföras. Kom ihåg att komma överens om hur mycket pengar ni vill investera och när.

Jag önskar sälja min andel

Att den ena parten vill sälja sin del av stugan är en reell möjlighet även att ni valt att köpa stugan tillsammans. Här är det viktigt att båda parterna ingår i avtalet med en tydlig uppfattning om vad som gäller vid eventuell försäljning. Det måste vara tydligt definierat i det juridiska avtalet.

En friköpsklausul bör vara en del av avtalet. Det är vanligt att motparten har förköpsrätt att köpa ut den andra parten som vill sälja sin del, ofta till en angiven procentandel av marknadsvärdet.

Tips! Tänk även på att komma överens om hur långt i förväg ni behöver säga till att ni vill lämna bostadsrätten.

Tydliga avtal och kontrakt

Det finns ett antal olika mallar för bostadsrättskontrakt tillgängliga på nätet som ni kan använda. Vissa banker erbjuder även detta. Se till att följande punkter finns med i kontraktet:

  • Ägarandel
  • Nyttjanderätt - Vem har nyttjanderätt och när?
  • Utlåning eller uthyrning - När är det tillåtet och hur fördelas ersättningen?
  • Lån - Vem har tagit lån och hur ser betalningsplanen ut för det?
  • Underhåll av stugan - Hur ska värdet kompenseras?
  • Gemensamma utgifter och driftkostnader - Hur ska dessa fördelas och finansieras?
  • Oförutsedda och plötsliga utgifter
  • Inventering - Vem äger vad? Möbler, inredning, annan utrustning etc.
  • Vid försäljning eller upplösning - Vad gäller? Vad händer om en part vill sälja?
  • Standarden

Om du är osäker är det bra att ta hjälp av en jurist som kan hjälpa dig med avtalet. Punkterna som nämns ovan är endast avsedda som vägledning.