Bli en riktig grillkung med 7 smarta grilltips

10 maj 2021

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan laga på grillen. Med dessa grilltips kommer du att bli kvarterets obestridda grillkung.

När temperaturen stiger och solen tittar fram handlar det om att vara ute så mycket som möjligt – även när vi lagar mat. Grillen är synonymt med sommar och de allra flesta grillar vid varje tillfälle det ges.

Grilltips #1

För direkt grillning, placera maten direkt ovanför värmekällan. Vid indirekt grillning, placera maten i mitten av grillen och tänd brännarna på vardera sida på grillen, därefter stänger du locket så att värmen cirkulerar. 

Kött som är magert och har lite bindväv, men lite marmorering, lämpar sig bäst för grillning på direkt värme. För större köttbitar lämpar sig indirekt värme bäst. 

Kött som lämpar sig för grillning på direkt värme kan till exempel vara fläskkött eller hjortfilé. 

Grilltips #2

Om du vill få den klassiska röksmaken på din gasolgrill måste du använda en röklåda med träflis i. 

Nordiska träslag som du kan använda är bland annat dessa: 

  • Ek. Har en kraftfull, rund klassisk grillsmak. Passar bra till all grillning! 
  • Äpple. Smaken är en aning söt. Passar bra till fläsk och kyckling. 
  • En. Har en kraftfull smak och kan i mindre mängder användas för varmrökning av kött. Vanligt vid rökning av fisk. 
  • Lönn. Ger en lätt rökdoft som lämpar sig väl för lättare grillning. 
  • Ljung. En utsökt, typisk norsk, vild smak. Använd med försiktighet! Väl lämpad för fisk. 
  • Al. Lätt och läcker rök som är perfekt för grönsaker och fisk. 
     
Grilltips #3

Har du en köttbit med ben i men inte en stektermometer? Ingen stress! För att veta om köttet är klart, försök att dra ut benet. Kom ihåg att använda en kökshandduk – det kan vara varmt! 

Grilltips #4

Fisk på grillen är både enkelt, snabbt och supergott! Om du är rädd att fisken ska fastna i grillgallret eller falla sönder rekommenderar vi att du grillar den på aluminiumfolie eller använder en panna eller grillkorg i kokgropen. Om du grillar hel fisk är ett fiskhalster en bra investering. Det gör att du kan grilla hel fisk lika enkelt både på grillen och över eld utan att fisken faller isär. 

Prova det här: 
1 hel röding 
Ramlökssmör efter Sunwinds egna recept 

Skölj hela fisken väl. Skrapa bort fjäll och skär av huvudet. Lägg ett par generösa skivor ramlökssmör i fisken och bind ihop fisken med snöre. Gnid in rödingen med olja på hela utsidan och lägg den i fiskhalstret, eventuellt på aluminiumfolie, på grillen på indirekt värme. Grilla i cirka 25-30 minuter, tills köttet är ljusrosa. 

COLOURBOX26144318.jpeg

Grilltips #5

De godaste korvarna gör du själv! Du kan använda vilket kött du vill, men kom ihåg att för lite fett ger ett torrt resultat – 70% kött / 30% fett är en bra tumregel. Använd helst fårtarm och kom ihåg att grilla korvarna på direkt värme! Tillsätt lite kryddblandning, gärna någon från Sunwinds Urnorsk-serie, för den extra goda smaken! 

Grilltips #6

Efterrätt är ett måste – och inget är enklare eller bättre än grillade persikor. Skär varje persika på mitten och ta ut kärnan. Lägg på aluminiumfolie eller baka över indirekt värme. Lägg på en liten klick smör ovanpå persikan och avsluta med att hälla honung över – men kom ihåg att persikor redan är söta. Grilla i cirka 20 minuter, tills det bubblar på ytan och persikorna har en brunaktig färg på toppen. Servera med en kula vaniljglass och strö över finhackad mandel. 

Tips! Byt ut persikor mot de frukter du har tillgängliga som äpplen, päron och liknande. 

Grilltips #7

Det är extra roligt att grilla när man har gäster att bjuda den goda maten på. Var en extra trevlig värd genom att ge gästerna en present när dem kommer, gärna med grilltema. Plantera en liten ört i en tom majsburk eller syltburk. Det är roligt att få något som någon lagt ned tid och omsorg på. Välj gärna en ört som lämpar sig extra bra till grillad mat.