Tips för grillning på kolgrill

4 april 2019

Kolgrillen har en stolt tradition och starka rötter i hela Skandinavien och är för många symbolen för sommarens ankomst. Oavsett om du lagar mat till din familj eller behöver något med med större kapacitet, är det få saker som kan jämföras med den rökta smaken av mat som grillas över kol.

Kolgrillar ur serien "Urnorsk på grillen"

Den klassiska kolgrillen Freda är en rymlig, klassisk klotgrill som ger dig mycket bra kontroll på värmen för ett perfekt grillresultat. Den är mycket lämplig för nordiska förhållanden och med den avtagbara askuppsamlaren inkluderad är uppsamligen av aska inte längre ett problem. Freda har även en övre och en undre ventilationsring som ger dig full kontroll över värmen. Genom att reglera dessa får du kontroll över både hur mycket värme som du släpper ut samt hur stora lågorna ska bli, eftersom mindre syre betyder mindre lågor. Grillen har även en rymlig grillyta på Ø 54 cm där du har gott om plats för både direkt och indirekt grillning.

Behöver du ännu större kapacitet är grilltunnan Odis ett spännande alternativ. Detta är en kolgrill med stor kapacitet för dig som grillar mycket mat samtidigt! Förutom den unika röksmaken som endast grillning med kol ger, har den en stor kapacitet med sin stora grillyta, uppdelad på två stora grillgaller. Dessa galler kan justeras i höjdled, vilket gör det möjligt att grilla alla typer av mat, eftersom detta gör att du kan ha järnkoll över temperaturen. Denna grill tål tuff användning i det nordiska klimatet. Odis har också två stora hjul som gör henne lätt att flytta.

IMG_1632.jpeg

Båda modellerna är därför utmärkta för att laga all slags mat. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna.

Kolgrillen är en klassiker i många trädgårdar och bakgårdar. Du känner till den karakteristiska rökta smaken av köttet särskilt väl när du grillar med en kolgrill - ytterligare en bra anledning att köpa en kolgrill.

Kolgrillarna i Urnorsk-serien är gjorda för nordiskt väder och klimat och går lika bra att grilla på året runt, sommar som vinter! 

Enkla tips för grillning på kolgrillar
  • Använd tändbriketter eller små mängder tändvätska när du tänder kolgrillar. 

  • Ha tålamod! Börja inte grilla för tidigt, vänta tills grillen är riktigt varm och kolen är vit. 

  • Smörj grillgallret med matolja. Detta förhindrar att maten fastnar. 

  • Använd aldrig tändvätska på en het grill!

  • Ta av locket innan du tänder. Kontrollera att ventilen i botten är stängd på kolgrillen. Notera: För lämplig luftning, ta bort den uppsamlade askan från botten av grillen om det behövs (endast om kolet är helt utbränt). Kolet behöver syre för att brinna, så du måste se till att inget täcker ventilerna. 

  • När du tar av locket under stekning är det bättre att lyfta det åt sidan än rakt upp. Om du lyfter den rakt upp kan den skapa ett sug som drar in aska i maten. 
     

Så tänder du en kolgrill

Urnorsk_brenningavgrillkull.jpg

  • Använd grillkol eller briketter av hög kvalitet när du grillar. 

  • Lägg grillkol eller briketter i grillskålen. 

  • Använd inte mer kol än det täcker kolgallret, eftersom det kan ge för hög temperatur för korrekt grillning och skada grillens lack. Vid grillning under en längre tid fylls kol på regelbundet när det brinner upp. 

  • Häll lite tändvätska över grillkolen. 

  • Tänd grillkolen efter ca 1 minut. 

  • Efter ca 15-20 minuter börjar kolen bli grått av aska och har då nått rätt temperatur och kan fördelas jämnt. 

  • Det smorda grillgallret kan sättas på plats och det är redo att börja grilla. 

Njut av din fritid med grillserien Urnorsk!

Urnorsk_tenningavgrillkull.jpg