Upplevelser runt grillen

1 november 2009

Gasolgrillen blir allt mer populär, och den har tydliga fördelar. Man slipper tändvätska och grillkol som osar, grillen blir omedelbart varm och det är enkelt att reglera temperaturen. Gasolgrillen passar för alla typer av grillning, även stora stycken som lammstek och helstekt filé.

Gasolgrillen har också fördelen av ett lock som ger ugnseffekt. En extra hylla där man kan lägga kött för "vila" eller efterstekning på svag värme är också en klar fördel. Det ger ett bra och saftigt resultat.

Mer tid för njutning

När sommaren gör sin första, försiktiga entré vill vi inte tillbringa tid i köket. Nu vill vi njuta av de värmande solstrålarna vi har längtat efter hela vintern och inte vara inomhus en solig försommardag. Det är dags att ta fram grillen!

Matlagningen kan göras oerhört enkel med några korvar, kotletter, lite sallad och färdig grill-sås, eller till den finaste gourmetmåltiden även för den mest hopplösa amatörkocken. Oavsett matval: Du slipper stå ensam i köket medan gästerna har det trevligt i vardagsrummet! Grillning är socialt, det ger ökad gemenskap och trivsel, den goda upplevelsen och trevliga minnen. Grillen sätter fart på mamma eller pappa, och även barnen kan engageras i matlagningen.

Samlas kring grillen med familjen eller bjud in vännerna till kulinarisk grillkväll där var och en tar med sig sin egna rätt.  

Matlagning som en gemensam aktivitet

På en grillfest kan alla engagera sig i matlagningen, även barnen. När de får delta i matlagningen brukar det också öka aptiten.

Ge gärna barnen en festupplevelse och servera något mer än de vanliga grillkorvarna. Tigerpinnar med välputsat kött i bitar, konserverad ananas, äpple och paprika brukar vara populärt. Eller snurra in korvarna i bröddeg istället för att servera dem med vanliga korvbröd!

Oändliga möjligheter

För amatörkocken är kanske det allra enklaste att ta till korvar eller kotletter, många butiker säljer även färdigmarinerade produkter. Färdig grill-sås och tärnad sallad finns också att köpa. Men det behöver inte heller kräva stora förberedelser att ge måltiden en lite mer personlig touch.

Gnugga till exempel en hel fläskfilé med en torr kryddblandning innan du lägger den på grillen i ett kvart. Paprikapulver, pepparmix, salt och chili kan vara allt du behöver. Kryddblandningen ger filén en underbar svart stekyta. Amerikanerna kallar det "blackened fillet of pork", och tekniken kan självklart också användas på andra köttslag och med andra kryddblandningar.

Grillspett är populära både bland vuxna och barn, och med mört lammkött i bitar är du garanterad ett gott resultat. Trä gärna på schalottenlök och squashbitar på spetten, pensla lite med olja, lägg på grillen några minuter, och voilà - middagen är klar!

Världen runt på grillen

Grillning är vanligt i många kulturer, och med grillmat på menyn kan du erbjuda en kulinarisk resa. Vad sägs om att arrangera en grillkväll med temat "Världen runt på grillen"? Börja till exempel med asiatiska aptitretare i form av små grillspett med fläskkött serverade med jordnöts- och aprikossås. Sväng sedan förbi Marocko och servera grillad kebab och couscousallad.

Fortsätt in i Frankrike med helgrillad entrecôte serverad med vitvin- och smörångade vårgemüse, innan du avslutar i stövellandet längre österut. Italienarna älskar kalvkött, och grillad kalvfilé med italiensk grönsakstallrik med smak av Medelhavet.

Vi kommer inte undan grillmatens "hemland", den amerikanska södern. Där bevaras varje hushålls recept på BBQ-sås som en statshemlighet. Vi är inte lika hemlighetsfulla, och föreslår äkta country-style ribs med riktig amerikansk BBQ-sås.

Och därmed sätter väl mättnadsgraden stopp för ytterligare utsöktheter? Åtminstone tills nästa gång grillen tas fram...