Vanliga frågor om Sunwind gasolvarmvattenberedare

13 november 2017

Här har vi samlat de vanligaste frågorna våra kunder har om Sunwind gasolvarmvattenberedare. Kom ihåg att du alltid kan få hjälp från Sunwind produkthjälp. Läs svar på tidigare frågor eller skicka in din egen fråga!

Kan jag använda en vanlig gasregulator som jag har för grillen eller gasolspisen?

Om du har en 6 liters gasolvarmvattenberedare kan du använda en vanlig regulator - precis som du använder den på grillen eller gasolspisen. Gasolvarmvattenberedare kräver en högkapacitetsregulator. Denna 30mbar regulator har en kapacitet på 4 kg/h och är därför lämplig för dig med varmvattenberedare större än 6 liter, till exempel 11 liter eller 14 liter.

Hur monterar jag en gasolvarmvattenberedare? Kan jag fästa den på alla typer av väggar?

Den kan hängas direkt på väggen, men se till att den är monterad på ej brännbart material. Det finns två fyrkantiga hål på baksidan, så man skruvar två skruvar i väggen och sedan hänger värmaren på skruvarna. Se till att du använder riktiga skruvar som till exempel träskruvar eller skruvar med expansion för gipsvägg.

Min gasolvarmvattenberedare tänder och bränner, men den ger inte så varmt vatten. Vad kan vara fel?

Kolla först att du har rätt gasolregulator. 11 och 14 liter gasolvattenvärmare kräver en regulator med hög kapacitet. Har du stor nog vattenpump? Vattenpumpen ska ha minimum 20% större kapacitet än gasolvattenvärmaren. Pumpen måste ha tillräckligt med tryck till membranet för att hålla gasventilen i sitt helt öppna läge så att tillräckligt med gas uppnås. Kontrollera vattentrycket: vattentrycket ska inte överstiga 3 bar. Får du fortfarande inte varmt vatten är användning av en extra duschhuvud ett bra tips, men kom ihåg: termostatbatteri behövs ej!

Gasolvarmvattenvärmare tänder ej. Vad kan vara fel?

Vi föreslår att du testar följande först:

  • Termostaten för överhettning kan vara avstängd. Om så är fallet, återställ det genom att trycka på den lilla röda knappen på termostaten själv. Du hittar den på vänster sida av värmaren. Batteriet kan vara dött, byt ut batteriet och försök igen. Du hittar batterier undertill vänster i en egen liten box.
  • Gasförsörjningen är för liten, vilket gör att brännaren inte fylls med gas och blir svår att antända. Det kan antända ibland, men brinner inte stadigt. Kontrollera om regulatorn är helt öppen, att den sitter ordentligt på gasflaskan och att det inte finns några läckor mellan regulatorn och gasolvarmvattenberedaren. Längden på gasrören spelar också en stor roll, eftersom ju längre rören är desto tjockare måste de vara för att gasen ska komma ut i tillräckligt stor mängd för värmaren.
  • Kontrollera att gasen faktiskt kommer till värmaren. Kontrollera gasflaskan, blåsa vid behov med tryckluft.
  • Kontrollera att vattentrycket är tillräckligt högt. En vattenpump som inte levererar tillräckligt med liter vatten per minut till värmaren kommer att orsaka att värmarens utlösningsmekanismer misslyckas och du får inte en full flamma.

Om rörlängden är lång tar det lite tid innan rätt blandning mellan propan och luft kommer ut och värmer brännarna. Om gasvärmaren fortfarande inte slås på, rekommenderar vi att du kontaktar återförsäljaren som du köpte produkten så att du kan få mer hjälp!

gassvannvarmer underside faq.jpeg