Så får du toalett i stugan utan vatten eller avlopp!

15 juli 2019

Semestertid betyder för många avkoppling i stugan vid havet eller i skogen. Med förbränningstoalett från Sunwind kan idyllen fortsätta - för att du slipper tömma utedasset och obehaglig lukt.

– Bara att veta att man slipper bära och tömma dasset flera gånger om året känns som en lättnad, säger Kjell Arne, 56.

Han och familjen har en liten stuga vid en sjö. Stugan saknar vatten och avlopp, vilket alltid gjort toaletthanteringen knepig. För något år sedan köpte Kjell Arne en El-dorado förbränningstoalett från Sunwind.

– Stuglivet har blivit avsevärt mer bekvämt med förbränningstoaletten, säger han.

Bränner avfallet på en gång

För att kunna installera en El-dorado behöver man 230V nätanslutning. Det spelar ingen roll om man är långt från vatten och avlopp. Avfallet bränns direkt efter användning och förvandlas till miljövänlig aska.

Efter ca 1 veckas användning med 5-6 personer i stugan blir det bara en liten hög aska kvar.

"Det är nästan som att tömma en askkopp. Skillnaden från tunnan jag har burit på tidigare är enorm. Med barn, barnbarn och andra gäster i stugan blir detta en civiliserad lösning. Och det känns mycket bättre att kunna erbjuda sådana förhållanden i stugan."

-  Jämfört med utedass eller mulltoa öppnar El-dorado uppenbarligen en helt annan värld för stuglivet, säger tekniska chefen hos Sunwind, Alexander Haug.

- Allt blir så mycket lättare, från installation till tömning och underhåll, fortsätter han.

El-dorado kan användas över hela landet och kan monteras i våtrumszon. Han understryker också att servicekostnaden är minimal, något som nödvändigtvis inte är vanligt i branschen.

Hygienisk

– Underhållet är mycket enkelt. Det är «click and release» på de flesta komponenterna. Det innebär att du inte behöver ta med dig hela toaletten från stugan om du skulle behöva byta någon del, påpekar han.

Haug pekar också på att El-dorado är gjord av rostfritt stål och därmed är mer hygienisk än plasttoaletter.

– Toaletten har en kapacitet på upp till tolv personer per dygn, berättar han.

Enkel att montera

Stugägare Kjell Arne menar också att toaletten var så lätt att installera. – Det var egentligen bara att stoppa kontakten i vägguttaget, så var man igång. Den levererades i det närmaste komplett, bortsett från avluftningen. Men ventilationspaketet var väldigt enkelt att montera, berättar han.

Han rekommenderar att du inte monterar toaletten i direkt anslutning till vardagsrum eller terrass, eftersom man eventuellt kan känna lite lukt. Haug säger dock, att så länge du följer anvisningarna kommer toalettrummet i sig självt att vara luktfritt.

Det finns många saker som avgör om lukt känns på utsidan. Längd på ventilationsrör, höjd över havet, omgivande terräng, vindriktning m.m. Vid lågtryck kan du i större utsträckning känna lukt, speciellt de första minuterna när pappret bränns.

Om du är van vid lukten från ett vanligt utedass kommer du att märka en stor skillnad, säger experten.

Kjell Arne är övertygad:

- Förbränningstoaletter är definitivt framtiden för oss stugägare, säger han.

Så fungerar toaletten
  1. En särskild påse sätts i toaletten för att säkerställa att avfallet faller ner i förbränningskammaren.
  2. Tryck på knappen efter toalettbesöket - och avfallet försvinner ned i förbränningskammaren.
  3. Förbränningen startas automatiskt.
  4. Efter en veckas användning (5-6 personer) kan du tömma askbehållaren som sitter i framkant av toaletten.
Förbränningen

Förbränningen drivs av ett termostatstyrt värmeelement på 1800 watt. En förbränning tar ungefär 60 minuter. Toaletten kan användas under tiden. Förbränningen sker i en sluten kammare.

Efter förbränning kommer värmeelementet att stängas av och kylfläkten kommer att gå tills toaletten är nedkyld.