Energi i stugan

16 juni 2009

Sunwind har under de senaste 30 åren levererat miljövänliga energilösningar till stugägare och andra användare. Med ren och förnybar energi från sol och vind, utan fula kraftledningar, har över 200 000 nordiska stugägare kunnat njuta av energikomfort med produkter och lösningar från Sunwind.

Under kategorin Energi hittar vi artiklar och frågor som rör el och ström på olika sätt. Hur man skapar elektricitet, hur man kan spara el och hur man använder energi etc.

Genom att fånga in och omvandla energi från sol och vind sparar samhället dyr kraftutbyggnad för en bättre miljö. Du hittar lösningar med både sol- och vindenergi. En ägare av en stuga, båt eller husvagn är mycket medveten om sin strömförbrukning och ställer höga krav på produkterna. Kvalitet, effektivitet, hållbarhet och strömförbrukning är centrala och viktiga begrepp. Sunwind Gylling har alltid haft som mål att erbjuda de bästa produkterna och de bästa lösningarna.
Sunwind Gylling levererar solpaneler från världsledande tillverkare med den bästa tekniken och kompetensen. Vi har också levererat solcellsregulatorer i mer än 25 år. Sunwind Gyllings solcellsregulatorer är särskilt anpassade till nordiska förhållanden och har visat att vårt påstående att rätt laddningsteknik innebär lång batterilivslängd.

Valet av batteri är också viktigt och Sunwind Gylling säljer kvalitetsbatterier du kommer att ha glädje av länge och med tiden kommer att spara mycket besvär och extra kostnader på. Vi har också hjälpt dig på vägen genom att sätta samman kompletta paket. Utgångspunkten för paketen är det specifika behov eller utrustning du vill kunna strömförsörja så att du lättare kan få de produkter du behöver för att solcellsanläggningen ska fungera optimalt.
Har du ett 12V batterisystem innebär detta inte att du bara behöver använda utrustning för 12V. Med en omformare kan du använda vanlig utrustning med 230V-el. Om du vill, kan stugan eller båten ha ett komplett 230V-system och anläggningen kan byggas så stor du bara önskar. Du kan få det precis som hemma trots att närmaste elstolpe är flera mil bort.

Sunwind Gylling är en stolt leverantör av Victron växelriktare som tillsammans med solpanel och batteri kan ge 230V i stugan eller båten.

Energibesparande åtgärder är viktiga när det gäller användningen av anläggningen. Bland våra produktsidor hittar du många olika produkter för bättre belysning. LED-lampor i alla armaturer kan vara ett stort steg mot mindre energiförbrukning. LED-lampor använder mycket mindre energi än vanliga glödlampor.

I båten blir ofta det elektriska systemet utsatt för vårdslös behandling. Vibrationer, stötar, korrosion, salt luft, långa vintrar med mycket kondens och så vidare. Det är därför viktigt att känna till det elektriska systemet ombord: vilken kabel som går till vilken enhet, är kablarna med tillhörande säkring rätt dimensionerade, finns det dåliga/svaga kopplingspunkter, har du tillräckligt stor laddare och hur är skicket på batterierna.

En husvagn eller husbil har kanske inte riktigt samma utsatta miljö men det elektriska frågorna är i stort sett desamma.

I takt med att vi skaffar fler och större elektriska apparater har landström blivit allt vanligare ombord. På det sättet undviker man att i onödan ligga och ladda med egen motor/generator. Landström ska alltid installeras av en specialist.

Men också med en rätt dimensionerad solpanel kan denna sköta underhållsladdningen i hemmahamnen och framförallt ge nödvändig energi för att hålla viktiga strömförbrukare som kylskåp och liknanden i drift när man ligger förankrad i en vik långt från närmaste elstolpe.

En solpanel på husvagns- eller husbilstaket ger också en kontinuerlig laddning och gör det möjligt att njuta av fritiden utan att behöva trängas vid elstolpar.