Stugägare vill ha mer spänning!

15 augusti 2015

230V även i stugan ger fullständig elförsörjning. 230V-stugan används betydligt mer nu än vad den gjorde med endast ett 12V-system. I artikeln får vi följa när stugägarna Jette och Olav Robsahm utökade sin solcellsanläggning.

Tillsammans med Jettes bror äger paret en idyllisk och ganska isolerad tomt på Ånebjør i Norge. Här, långt från tätorter och 550 meter över havet, är möjligheten att koppla på sig på det fasta elnätet nästan lika med noll. Ägarna beslutade sig därför för ett par år sedan att bygga ett eget familjekraftverk och det var mer än spänningen som ökade med den investeringen.

– Nu är det nästan så att våra familjer tävlar om att få åka på semester här på Ånebjør. Tillgången till 230V gör att stuglivet blir lättare på alla sätt, säger de två stugägarna som annars bor i Bærum.

Investera i eget elnät

En hel del stugor ligger fortfarande utanför det fasta elnätet och många är utrustade med solpaneler och enkel 12V-teknik. För många är det både tillräckligt och rimligt men med åren och ikapp  med utvecklingen av fler alternativ som ger 230V har det blivit allt mer populärt att investera även i större system. Familjerna Robsahm-Jebsen är en av många som har installerat ett 230V-system i stugan och tack vare det har de nu tillräckligt med el för nästan alla ändamål.

Solpanelerna är placerade som i en båge och inuti en mindre stuga förvarar man batteribanken och alla andra tillbehör. Att titta in i stugan med kraftverket kan det vara en förvirrande upplevelse för den med teknofobi. Här finns många kablar som går kors och tvärs, mätinstrument och stora batterier. Blir de inte själva lite nervösa av alla grejer?

– Att ge sig in i det här projektet var varken skrämmande eller svårt, hävdar stugägarna. Olav är fysiker och hade inga problem att sätta sig in i teknologin. Jette, som till vardags är jurist och förvisso har ett stort teknikintresse, tyckte inte heller att det var särskilt komplicerat att orientera sig i elektricitetens värld för att kunna driva sin egen lilla kraftstation.

Med en kombination av solpaneler, aggregat och en väldimensionerad batteribank kan stugor utanför det fasta elnätet få el som försörjer de flesta elektriska apparater som är vanligt förekommande i ett hem. Många väljer kompletta och färdiga kraftpaket. Andra väljer att anpassa paketen och få hjälp av elektriker med installationen. Familjerna Robsahm-Jebsen valde att skräddarsy ett lämpligt paket med hjälp av Sunwind och fick även hjälp med installationen.

Funkar även för vedhuggaren

Kortfattat fungerar anläggningen genom att solpanelerna omvandlar solljus till energi som lagras i batteribanken vilket ger tillräckligt med el för exempelvis belysning, kyl/frys, spis och vattenpumpar de flesta månader på året. Vintertid är dock laddningen från solpanelerna för liten för att klara av motsvarande användning och då kan det vara en god idé att ha ett bensin- eller dieselaggregat redo för att effektreserverna i batterierna alltid ska vara på topp. Familjerna Robsahm-Jebsen har investerat i en Honda-enhet på 6,5 kW som startar automatiskt när nivån på batteribanken blir för låg. När de använder mer kraftfulla elektriska apparater som exempelvis vedklyven får stugägarna direkt från aggregatet.

Betydligt fler besök i stugan

Sedan installationen besöker familjerna sin stuga på Ånebjør betydligt oftare än tidigare.

– Tidigare befarade vi att fritidshuset kunde lämnas föga använt. Nu skulle jag uppskatta att besöksfrekvensen är 4-5 gånger större än innan installationen, uppskattar Jette.

Ägarna överdimensionerade anläggningen litegrann men egentligen inte med avsikten att kunna använda all tänkbar hushållsteknik. Det viktigaste var att ha el till det viktigaste, från dammsugning och kylskåp till sågar och andra verktyg/maskiner som hör hus till. Även vattenpumpar och en toalett drivs av kraftverket.

– Vi är sparsamma med elanvändningen och använder till exempel inget annat än energisparlampor och LED-lampor för belysning. Dessa glödlampor drar väldigt lite el och ger nästan lika bra effekt som traditionella 40 och 60W glödlampor. Vi har inte en enda glödlampa över 7W. När alla lampor är påslagna går det kanske åt 300W, en siffra som inte gör mig särskilt orolig, säger Olav.

– Blir det billigare att ha ett eget kraftverk jämfört med det fasta elnätet? Inledningsvis inte men på lång sikt skulle jag tro att el från vår egen anläggning är mer lönsamt.

Inte aktuellt med diskmaskin

Jette är lättad över att de nu har ett vanligt kylskåp på el i stugan.

– Jag tyckte att gasolkylen var riktigt seg. Vi letade länge efter rätt skåp, ett som förbrukade lite energi. Till slut föll valet på en modell från Bosch som matchade våra krav.

– Med egen kraftstation och rinnande vatten från egen brunn, borde en tvättmaskin och diskmaskin vara lockande?

– Vi skulle kunna koppla ihop ganska mycket mer men att diska på det gamla sättet är trevligt och socialt. Det är lika bra att vi och andra besökare tar hem kläderna och tvättar dem hemma, säger Jette.

Driftkostnader under ett år

Stugägarna har valt att ingå i avtal med en serviceman som en gång per år gör en besiktning och kontroll av aggregatet. De gör det för säkerhets skull och kostar bara mellan 2000-3000 kronor. Utöver det har de inga driftkostnader. Blybatterierna tål stora påfrestningar och är av samma typ som de som används inom industrin.

– Jag räknar med att batterierna ska hålla i minst tio år, säger Robsahm.

Sedan starten för två år sedan har systemet fungerat nästan felfritt. De få problem som uppstått har de fått hjälp med att lösa av Sunwinds experter per telefon. Stugägarna har anslutit sig till ICE och har därmed även en bra datauppkoppling men det har ännu inte använts för att värma upp stugan.

Låter stugan stå kall

– På vintern låter vi stugan stå kall. Den sista som lämnar den på hösten måste genomföra en viss procedur där bland annat vatten tappas ut. Vattensystemet i byggnaderna är ordnad så att alla rör lätt töms i källaren när säsongen är över. Det är lika lätt att pumpa ut trycket igen när vi till exempel åker på vintersemestrar hit. På samma sätt har ett tydligt förfarande tagits fram för hur kraftverket ska hanteras, säger Olav.

Familjerna kan inte berömma systemet tillräckligt och är otroligt nöjda även med de lokala proffsen som hjälpt till under installationen.

En Honda-enhet ger extra kraft till kraftverk som vedklyvning.

En Honda-enhet ger extra kraft till kraftverket vid t ex vedklyvning och andra sysslor som kräver mer ström.

IMG_9231.jpeg

Här, långt från tätorter och 550 meter över havet, är utsikterna till en fast elanslutning rena fantasin. Ägarna beslutade sig därför för ett par år sedan att investera i ett eget familjekraftverk. Det gamla förrådet har renoverats och klätts med solpaneler.

IMG_9215.jpeg

Här är alla centrala komponenter och den gedigna och väldimensionerade batteribanken samlat.

IMG_9213.jpeg

– Nu är vi tjugo personer som har en direkt koppling till den här fastigheten, säger Jette.

Delade stugor sägs vara komplicerat att hantera men det här är en obekant upplevelse för ägarna. De populäraste semesterveckorna fördelas enligt förbestämd rotation.