Med solceller klarar vi oss alldeles utmärkt

24 mars 2021

Att ansluta vår stuga till det fasta elnätet skulle kosta en förmögenhet men med solceller klarar vi oss alldeles utmärkt.

Stefan och Karin Peterson har utrustat sin stuga i Kvilselens Fäbodar utanför Malung med ett solcellspaket från Sunwind.

- Vi har sex kilometer till närmaste elanslutning så att ansluta vår stuga till det fasta elnätet skulle kosta en förmögenhet, förklarar Stefan.

- Förmodligen handlar det om ett par miljoner kronor. Därför har det aldrig varit aktuellt för oss att dra in fast el. Vi klarar oss riktigt bra med vår lilla solcellsanläggning. Vi har ganska många belysningsarmaturer och kan givetvis ladda mobiler och andra mindre enheter, fortsätter han. - Vi har också en omvandlare som ger oss 230V, med den kan vi köra vanliga apparater som inte har alltför stora effektbehov – upp till 300W fungerar bra. Med den kan vi ladda batterier till verktygsmaskiner, driva en snarkapparat och lite annat smått och gott. Tack vare moderna LED-armaturer både inne och ute får vi mycket bra ljus för en mycket låg effektförbrukning, berättar Stefan entusiastisk.

Tillbringar mycket tid i stugan

Som nyblivna pensionärer tillbringar Stefan och Karin större delen av sommarhalvåret i stugan och då är det skönt att ha grundläggande el. Huset, som är en gammal fäbodstuga från 1850-talet med storstuga, sovrum och kök på totalt 34 kvadratmeter, har renoverats rejält men bibehållit sin traditionella prägel.

- Vi skaffade vårt första solcellssystem redan 1991 vilket vi sedan byggt på så det blivit bättre och bättre med tiden, berättar stugägarna.

Det gamla systemet driver i första hand 12V vattenpump och en utbyggnad där de har duschrummet. Det nya solcellspaketet från Sunwind driver resten. Här har Stefan själv plockat ihop delarna men anläggningen motsvarar i stort sett Sunwinds solcelllspaket Basic 100W men med en extra panel på 60W. För lagringen har de ett batteri på 260Ah.

Gjorde det mesta av installationen själv

Stefan har monterat bägge panelerna på stativ högt ovanför taknocken så de ger laddning även när solen står lågt. För att få ut maximal effekt ska solpaneler, om möjligt, monteras i rak sydlig riktning eftersom solen ger mest effekt mitt på dagen. I nuläget är en av Stefan och Karins solpaneler riktad i sydväst. Det blir ett litet projekt att klättra upp och rikta om den för att sen se vilken effekt det har.

- Jag fick mycket bra hjälp av Erik på Oljecenter & Fritid i Malung att välja solcellspaket, förklarar Stefan.

De är en auktoriserad Sunwind-partner och är mycket kunniga och hjälpsamma. Stefan drog kablar och monterade alla grejerna själv vilket inte var alltför komplicerat.

Kan nyttja stugan året om

- Under sommarhalvåret klarar vi oss alldeles utmärkt med den ström som produceras, fortsätter Stefan.

- På vintern kan det dock krävas lite extra tillskott. Då kör vi vår dieseldrivna Wallas-kamin hela tiden. Eftersom den drar lite el till glödstift och bränslepump så gäller det att det finns lite sol som laddar. När det är som kallast och solfattigast är det därför skönt att ha ett litet elverk med batteriladdare som extra tillskott. Drar vi igång den ett par timmar laddar vi batteriet för ytterligare några dagar. Det gör att vi kan vara här utan problem även under vintern, berättar han.

Kompletterat med gasoldriven spis och varmvattenberedare

- Matlagning och varmvatten driver vi med gasol. Vi får även torr luft och en viss grundvärme från vår solventilator som också drivs av solenergi. Allt fungerar mycket bra och det är en skön känsla att klara all elförsörjning själv, avslutar Stefan nöjt.