Med solceller klarar vi oss alldeles utmärkt!

24 mars 2021

Att ansluta vår stuga till fasta elnätet skulle kosta en förmögenhet, men med solceller så klarar vi oss alldeles utmärkt!

Stefan och Karin Peterson har utrustat sin stuga i Kvilselens Fäbodar utanför Malung med ett Basic solcellspaket från Sunwind. ”Vi har 6 kilometer till närmaste elanslutning så att ansluta vår stuga till fasta elnätet skulle kosta en förmögenhet”, förklarar Stefan. ”Förmodligen handlar det om ett par miljoner kronor. Därför har det aldrig varit aktuellt för oss att dra in fast el. Vi klarar oss riktigt bra med vår lilla solcellsanläggning.”

”Vi har ganska många belysningsarmaturer och kan givetvis ladda mobiler och andra mindre enheter”, fortsätter Stefan. ”Vi har också en omvandlare som ger 230 volt, med den kan vi köra vanliga apparater som inte har alltför stora effektbehov – upp till 300 watt fungerar bra. Med den kan vi ladda batterier till verktygsmaskiner, driva en snarkapparat och lite annat smått och gott. Tack vare moderna led-armaturer både inne och ute, så får vi mycket bra ljus för en mycket låg effektförbrukning.”

Tillbringar mycket tid i stugan

Som nyblivna pensionärer tillbringar Stefan och Karin större delen av sommarhalvåret i stugan och då är det skönt att ha grundläggande el. Huset, som är en gammal fäbodstuga från 1850-talet med storstuga, sovrum och kök på totalt 34 kvadratmeter, har renoverats rejält men bibehållit sin traditionella prägel.

”Vi skaffade vårt första solcellssystem redan 1991” berättar Stefan, ”vilket vi sedan byggt på så det blivit bättre och bättre med tiden. Det gamla systemet driver nu i första hand 12V vattenpump och en utbyggnad där vi har duschrummet. Det nya solcellspaketet från Sunwind driver resten. Här har Stefan plockat ihop delarna själv men anläggningen motsvarar i stort sett Sunwinds solpanelspaket Basic 100W, men med en extra panel på 60 watt. För lagringen har de ett batteri på 260Ah.”

 

Gjorde det mesta av installationen själv

Stefan har monterat bägge panelerna på stativ högt ovanför taknocken så de ger laddning även när solen står lågt. För att få ut maximal effekt ska solpaneler, om möjligt, monteras i rak sydlig rikting eftersom solen ger mest effekt mitt på dagen. I nuläget är en av Stefan och Karins solpaneler riktad i syväst. Det blir ett litet projekt att klättra upp och rikta om den för att sen se vilken effekt det har.

”Jag fick mycket bra hjälp av Erik på Oljecenter & Fritid i Malung att välja solcellspaket”, förklarar Stefan. ”De är en auktoriserad Sunwind-partner och är mycket kunniga och hjälpsamma. Jag drog kablar och monterade alla grejerna själv, vilket inte var alltför komplicerat.”

 

Kan nyttja stugan året om

”Under sommarhalvåret så klarar vi oss alldeles utmärkt med den ström som produceras” fortsätter Stefan. ”På vintern kan det dock krävas lite extra tillskott. Då kör vi vår dieseldrivna Wallas-värmare hela tiden. Eftersom den drar lite el till glödstift och bränslepump så gäller det att det finns lite sol som laddar. När det är som kallast och solfattigast så är det därför skönt att ha ett litet elverk med batteriladdare som extra tillskott. Drar vi igång den ett par timmar så laddar vi batteriet för ytterligare några dagar. Det gör att vi kan vara här utan problem även under vintern.

 

Kompletterat med gasoldriven spis och varmvattenberedare

”Matlagning och varmvatten driver vi med gasol. Vi får även torr luft och en viss grundvärme från vår solventilator som också drivs av solenergi. Allt fungerar mycket bra, och det är en skön känsla att klara all elförsörjning själv, avslutar Stefan nöjt”