Vanliga frågor om solventilatorer

23 november 2020

Här har vi samlat de vanligaste frågorna våra kunder har om solventilatorer. Kom ihåg att du alltid kan få hjälp från produktassistenten. Läs svar på tidigare frågor eller skicka in din egen fråga!

Kommer solventilatorn att blåsa extra varmluft på sommaren när det är varmt ute? Hur fungerar en solventilator på vintern?

En solventilator arbetar under hela året så länge det finns sol på panelen. Effekten kan vara något svagare på vintern än på sommaren eftersom vi har färre soltimmar, särskilt från november till februari. Värmeeffekten kommer också naturligtvis att vara svagare under den kalla årstiden.

Trycker solventilatorn in kall luft på vintern?

AirPlus 40 kommer antagligen att absorbera sval luft medan AirPlus 100 och 120-modellerna har återcirkulation och de kommer inte trycka in kallare luft än det redan var i stugan.

Hur fungerar en solventilator norra delen av landet?

I norra delen av landet har en solventilator dålig effekt under den mörka perioden men det är naturligt för all solenergi under perioden då solen är borta. Med AirPlus 100 och 120 kan du stänga ventilen så att drag inte är ett problem. Många väljer dock att ha ventilerna öppna för god ventilation i stugan.

Relevanta produkter

Hur monterar jag solventilatorn?

För bästa möjliga effekt ska solventilatorn monteras på sydväggen för att maximera solens exponering. Du borde också hitta en plats på väggen där det inte finns någon skugga. Du bör vara uppmärksam på var ventilerna hamnar på insidan av stugan så att de inte blockeras. Takmontering är också ett alternativ för dem som vill ha det.

Jag har monterat i enlighet med instruktionerna, men det verkar inte som fläkten startar?

Kontrollera först att solljuset faller direkt på fläktens solpanel. Vid solsken, koppla ihop båda ledningarna från fläkten, då startar fläkten. Kontrollera även att ledningarna är ordentligt anslutna till termostaten, om den används.

Hur fungerar termostaten?

Termostaten startar och stoppar fläkten vid en given temperatur. Till exempel, på sommaren kan du ställa in en maximal temperatur på 22 grader så att fläkten inte blåser in uppvärmd luft i stugan när den redan är varm inuti. Du kan också, genom att koppla isär ledningarna från fläkten, stoppa fläkten om det är för kallt ute. Termostaten används bäst när du är i stugan.

Vi har installerat en solventilator, men stugan blir ändå inte varm. Vad är det för fel?

Huvudfunktionen hos en solventilator är att ventilera luften i stugan, inte att bidra med uppvärmning, även om det på hösten och våren kan bidra lite till uppvärmning. Med god ventilation kommer luften att bli torrare och därigenom underlätta uppvärmning av stugan med annan värmekälla, till exempel vedeldad spis, Wallas eller gasolkamin.

Vi vill montera solventilatorn på den södra väggen och dra ett ventilationsrör genom sovrummet och in i vardagsrummet. Kommer detta att fungera? Hur långt kan avståndet vara?

För bästa möjliga effekt rekommenderar vi så korta rör som möjligt och helst endast genom en vägg. Om du förlänger röret kommer motstånd uppstå som kan minska effekten betydligt.

Hur stor stuga passar de olika fläktarna till?

Det finns ingen gräns för stugans storlek men om du använder den minsta fläkten i en stuga på över 100 kvm tar det längre tid innan luften är ventilerad. Å andra sidan kan du inte få för stor ventilator, det blir bara effektivare.

Vilken typ av ventilation ska jag ha för att solventilatorn ska fungera optimalt?

En solventilator tillkommer utöver normal ventilation så du bör ha minst två ventiler öppna i stugan. Ju fortare du kan byta luften, desto bättre blir inomhusmiljön.

Roterar ventilatorn luft in och ut igen, eller måste jag ha en luftspalt för att få ut luften?

På AirPlus 100 och AirPlus 120 kan du cirkulera luften från stugan, genom fläkten och sedan in i stugan igen. Om du gör det kommer värmeffekten att förbättras.

Kan jag använda en solventilator i hemmet? I garaget? I källaren?

Solventilatorn kan användas för nästan alla byggnader som behöver ventilation, även på utedasset.

Kan jag stänga av solventilatorn om det är soligt ute, men inte vill ha ventilation?

Det finns en strömbrytare på termostaten där du kan stänga av fläkten om solen skiner men du inte vill ha ventilation.