Vanliga frågor om 12V

2 november 2020

Här har vi samlat de vanligaste frågorna våra kunder har om 12V-el. Kom ihåg att du alltid kan få hjälp genom att kontakta oss per telefon, mejl eller i chatten nedan om du har vidare frågor eller funderingar. Läs svar på tidigare ställda frågor, eller skicka in din egen fråga!

Vad behöver jag köpa för att få en fungerande solcellsanläggning?

De grundläggande komponenterna i en solcellsanläggning är en solpanel, en regulator och ett batteri. Utöver detta behöver du fäste för upphängning av solpanelen, kablar, kopplingsdosor och eluttag/väggkontakt.

Kan jag installera en solcellsanläggning själv eller behövs en elektriker?

Du kan installera en mindre solcellsanläggning med svagare ström själv. Men det är bra att vara förberedd och påläst vad som behövs och gäller vid installationen.

Ta gärna hjälp av oss eller din närmaste återförsäljare för vägledning.

Hur får jag ström till lampor och annan utrustning som jag vill ha 12V till?

Från solregulatorn leder du kabeln till de platser där du vill installera en väggkontakt. Du kan göra detta själv utan att anlita en elektriker. 

Behöver jag ett säkringsskåp?

Nej, du behöver inget säkringsskåp men för den som önskar finns det att köpa till. På vissa solcellsanläggningar finns det flera utgångar för el som har säkringar på varje enskild utgång om man så önskar. Ett exempel är solcellsregulatorn Sunwind 20 AVAB.

Var ska jag placera solpanelen?

Solpanelen bör placeras i söderläge för bästa effekt av solen. Den bästa laddningsperioden är mellan kl. 10 och 16. Genom att använda ett justerbart monteringsfäste ökar laddningen från panelen ju mer vinkelrätt solens strålar träffar panelen. 

Se till att inga skuggor faller på panelen då det kan minska laddningseffekten med upp till hela 90%! 

Finns det en motor som automatiskt vrider solpanelen efter solen?

Den finns på marknaden men en sådan motor har normalt en så hög energiförbrukning att "vinsterna går upp i spinnandet".

Kan jag placera solpanelerna på taket?

Solpaneler kan läggas på tak. Det finns flera typer av fästen för olika typer av tak. Kolla in vårt utbud direkt här på hemsidan.

Om du däremot har din stuga i ett område med mycket snö vintertid rekommenderar vi inte att du monterar solpanelerna på taket. Då kommer panelerna helt enkelt att snöas över och inte ge någon effekt. Då rekommenderar vi istället markstativ eller väggmontering.

Hur många batterier behövs?

Antalet batterier och deras storlek – det vill säga hur många amperetimmar (At) – bestäms utifrån hur mycket ström du behöver när du är i stugan. Om du är i stugan en gång i månaden kan det räcka med ett mindre batteri, om du är där varannan vecka behöver du en större batteribank. 

Vilken typ av batteri du har kommer också att påverka storleken på batteribanken. Om du till exempel köper litiumbatterier kommer du att kunna klara dig med färre och mindre batterier än om du har traditionella blybatterier. 

För en sommarstuga räcker det i många fall med 1 batteri, medan det i en åretruntstuga ofta behövs 2 batterier. Detta kan variera mycket från stuga till stuga, så det bästa du kan göra är att försöka få en så bra överblick som möjligt över förbrukningen och sedan ta ett snack med din närmaste återförsäljare som hjälper dig att hitta rätt storlek på anläggningen. 

Hur många solpaneler behöver jag egentligen?

Antalet solpaneler och deras storlek beror på hur ofta du är i stugan och hur mycket el du förbrukar varje gång. Är du ofta i stugan behöver du ha stora och flera solpaneler för att ladda batterierna, men om du bara är i stugan en gång var fjärde vecka räcker det med en mindre solpanel.

Vi brukar rekommendera att du har solpaneler som är tillräckligt stora för att kunna ladda batterierna inom 10-14 dagar.

Kommer en solpanel att fungera lika bra på vintern som på sommaren?

I grund och botten fungerar en solpanel lika bra året runt och faktiskt bättre när det är kallt men eftersom solen inte är lika stark på vintern och är uppe färre timmar varje dag, kommer laddningen från solpanelen att vara svagare under de mörka månaderna november till februari jämfört med vår/sommar/tidig höst. 

Har du en stuga vid havet eller långt norrut i landet kan ett vindkraftverk vara ett mycket bra komplement till din solcellsanläggning. 

Jag har hört att man måste ha en MPPT-regulator för att få tillräckligt med laddning från solpanelerna - Stämmer det?

Du behöver ingen MPPT-regulator men om du har 2-3 solpaneler kan det vara en fördel att använda en regulator med MPPT-teknik för bättre utnyttjande av solpanelernas laddeffekt. 

För dig med en solpanel ger det ingen märkbar effekt och vi rekommenderar en vanlig PWM-laddningsregulator. 

Vilken regulator passar till vilka batterier?

Dagens solcellsregulatorer är främst förberedda för användning i AGM/gel-batterier. Det finns regulatorer som även kan ladda bly/syrabatterier och vissa är även fullt justerbara för bästa passform till batteritypen. 

Ofta är det nödvändigt att köpa en ny solcellsregulator när du köper nya batterier så att du är säker på att de två passar ihop och du undviker felaktig laddning som till exempel en gammal regulator kan ge. 

Kan jag byta ut bara ett batteri?

Det korta svaret är nej, det kan du inte eftersom det blir för stor skillnad mellan det gamla batteriet och det nya. Detta kan skapa stora problem för batterierna efter en relativt kort tid. 

Vilken typ av kabel ska jag ha?

På 12V-system använder man kopparkablar, flertrådiga, och det är viktigt att man har kablar som är tillräckligt grova för det de ska leverera ström till. En TV drar exempelvis mer ström än en glödlampa och behöver vanligtvis en grövre kabel. 

Måste jag ha 12V-glödlampor och lampor?

Du måste ha 12V-glödlampor men du kan använda lampor som från början är avsedda för 230V, förutsatt att du sätter in en 12V-glödlampa. Själva lamporna är inte anpassade till en typ av spänning, förutom de med inbyggda glödlampor/ljuslister med transformatorer. 

Det är också en bra idé att använda kontakter som är konstruerade för 12V-ström. 

Behöver jag elverk?

En rätt dimensionerad solcellsanläggning brukar kunna sköta sig själv men om det är längre perioder med dåligt väder, eller på vintern på platser med extra lite sol, kan ett elverk vara väldigt skönt att ha i kombination med en bra batteriladdare. 

Om du lämnar ett tomt batteri på vintern kan batteriet i värsta fall skadas om det fryser. Genom att ladda batteriet med laddare och generator innan du går hem kan du eliminera denna risk. 

Vad är skillnaden mellan 12V och 230V? Vilken är AC och DC?

230V är den ström vi har i vanliga hus och hem och är vad vi kallar AC (växelström). 

När det gäller 12V är det vanligare i batterier och karakteriseras som DC (likström). Dessa två typer av el bör aldrig blandas ihop eftersom kortslutningar och andra fel vanligtvis uppstår som kan förstöra produkter. 

Måste allt jag har vara skräddarsytt för 12V?

I princip måste alla produkter som ska användas till en solcellsanläggning vara förberedda för att fungera med den spänningen. Det finns några undantag men du bör alltid kontrollera att du har en produkt som kan användas på 12V. 

Behöver jag speciella stickproppar för vägguttag? 

Eftersom 12V har plus och minus är det mycket viktigt att du håller koll på rätt polaritet. Det är en stor fördel att du använder kontakter och stickproppar för 12V: dessa har olika tjocklek så att du inte kan koppla in uttaget felaktigt.

Vad händer om jag använder något för 230V på 12V? Vad händer om jag kopplar in dammsugaren hemifrån i stugan?

Om du ansluter en produkt som går på 230V direkt till 12V kan produkten kortslutas och en eller flera komponenter kan förstöras. Om du behöver använda just denna 230V-produkten, finns det omvandlare i olika storlekar som kan skapa den el du behöver.