Bra att veta om gasol och säkerhet

10 juli 2018

I Norge är användningen av gasolprodukter ofta begränsad till stugan och professionella storkök. Många är osäkra på vilka de potentiella farorna med gasol är. Läs artikeln och lär dig mer om gasol och säkerhet.

Det viktigaste att tänka på är kanske den tråkigaste punkten: läs bruksanvisningen! Med korrekt användning och en sund respekt för gasol kommer det att vara helt säkert att använda. Nedan har vi samlat några goda råd och tips för dig som vill veta mer om gasol i stugan. 

Bra att veta om gasol

Gasolen i sig har inte särskilt farliga egenskaper. För att gasolen överhuvudtaget ska brinna är den beroende av syre. Skulle olyckan vara framme är det alltså syrebristen som i sig kan skörda liv. Gasolen är i grunden en luktfri gas. Det tillsätts därför till ett luktämne så att det vid en läcka är relativt lätt att lukta sig fram till detta. Om du känner lukten av rutten kål eller ruttna ägg är det därför viktigt att stänga av gastillförseln och ventilera så mycket som möjligt. 

Gasolen är tyngre än luften vi andas. Om en gasbehållare läcker kommer gasen att lägga sig längs golvet. En gasvarnare bör därför monteras lågt på väggen. 

Gasol har en egen förmåga som få har bekantat sig med. Fel uppstår ofta vid användning av gasolprodukter på samma sätt som elektriska produkter – det krävs därför att du sätter dig in i hur gasolprodukten fungerar och vänjer dig vid att använda den på ett bra och säkert sätt. 

flamme.jpeg

Gasläcka? Så här gör du:

Om det finns några tecken på en gasläcka är det viktigt att du stänger av gasen omedelbart. Öppna fönster och dörrar och vädra ordentligt. Släck alla lågor, ljus och annan användning av öppna lågor och sluta använda elektriska apparater. Tänk på att gasolen har en extra stark lukt så att du kan upptäcka den tidigt. 

Fakta om koldioxid och kolmonoxid (CO)

Kolmonoxid är termen för den gasblandning som uppstår vid ofullständig förbränning av bränslen som innehåller kol, som till exempel gasol gör. Koldioxid är mycket giftigt eftersom det innehåller kolmonoxid som har den kemiska formeln CO. Vid kolmonoxidutsläpp är det viktigt att stoppa all gastillförsel och stänga ventilerna. 

Öppna fönster och dörrar ut och gå ut i friska luften själv. Vid obehag ska du alltid kontakta läkare och vid akuta fall ska du kontakta brandkåren genom att ringa 112.

Tips! Kom ihåg att kolmonoxid inte avger någon lukt. Ett CO-larm är därför viktigt! Även en gasolvarnare är en god investering - kolmonoxid och gasol är två helt olika saker!

Undvik den farliga kolmonoxiden så här

Att läsa bruksanvisningen och utföra regelbundet underhåll i enlighet med detta är naturligtvis rätt ställe att börja. God ventilation är viktigt av många skäl men främst för att gasolen måste tillföras syre för att brinna och avgaserna från förbränningen måste tillåtas komma ut. Gasolen förbrukar syret i rummet så du måste se till att tillräckligt med syre tillförs. 

  • Följ bruks- och underhållsinstruktionerna som medföljer produkten. 

  • Se till att ventilationen är god där du använder en gasolspis och andra gasolapparater. 

  • Kontrollera att gasolprodukten är avsedd för inomhusbruk. 

  • Se till att rummet där du ska använda gasolprodukten är tillräckligt stort. 

  • Var extra uppmärksam när produkterna används! 

Dessutom finns det ett antal smarta produkter du bör köpa. Ett CO-larm och ett gasollarm borde vara en självklarhet! Kom också ihåg att regelbundet byta gasslang och gasregulator - här syndar många! Om du misstänker en gasläcka kan en läckagespray vara bra att ha och du kommer att kunna lokalisera och upptäcka en läcka direkt.

Tips! I båtar och husvagnar bör CO-larmet monteras i sänghöjd så att eventuell kolmonoxid detekteras så snart den befinner sig på en höjd där den kan vara skadlig för människor. 

Gasolförgiftning

För det otränade ögat kan det vara svårt att skilja mellan kolmonoxidförgiftning och gasolförgiftning. Som tidigare nämnts kommer kolmonoxidförgiftning att inträffa med en ofullständig förbränning av gasol, medan gasolförgiftning främst beror på syrebrist. Gasol är inte farligt i sig men om du får i dig mycket gasol kommer syret att trängas undan och du kan förlora medvetandet och i värsta fall ditt liv. 

Reglerna kring användning av gasol
  • Placera aldrig gasolbehållare i källaren eller i andra underjordiska rum. 

  • Se till att gasolbehållaren står upprätt och inte utsätts för överdriven värme eller stark sol. Ställ gasolbehållaren utanför grillen så kan du enkelt stänga av gasen. 

  • Var försiktig med läckor. Öppna lågor, rökning eller en elektrisk gnista kan antända gasen och få den att explodera. 

  • Kontrollera slang och kopplingar för läckor regelbundet. Det gör du genom att pensla på koncentrerat tvålvatten. När du vrider på gasolen kommer såpbubblor att bildas där läckan är. 

  • Använd endast slangar som är lämpliga för användning till gasol. Byt ut spruckna eller trasiga slangar omedelbart. Det är inte tillåtet att använda slangar som är längre än 1,5 meter. Använd slangklämmor för att fästa slangen ordentligt. 

  • Stäng av gasen när du inte ska använda den. Ta även bort regulatorn om det dröjer länge innan du ska använda gas igen. 

  • Om det börjar brinna nära gasbehållaren, stäng av gasen. Om det är säkert bör du också flytta behållaren bort från elden. 

  • Se till att gasolprodukten och behållaren är i gott skick. Försök inte reparera skador på gasolbehållaren själv. Överlåt det till gasolhandlaren att göra inspektion och vid behov underhåll av gasolprodukten och gasolsystemet. 

  • Läs instruktionerna noggrant innan du använder gasolprodukten och gasolsystem. Fråga återförsäljaren om du är osäker på något. 

Ett sista tips! För alla som äger en gasolprodukt är det viktigt att regelbundet kontrollera att gasolutrustningen fungerar, precis som du kontrollerar annan elektrisk utrustning. Skriv gärna ut gassäkerhetsreglerna och ha i stugan. Dela med dig av kunskapen till alla som besöker stugan.