Se till att alltid ha tillräckligt med ström i båten

29 maj 2017

Att ha tillräcklig ström i båten är en utmaning för de allra flesta seglare. Här kan du läsa om hur du får mer ström tillgänglig i båten och en bättre överblick över produktion och förbrukning så att du aldrig mer behöver uppleva ett tomt batteri.

För att öka både komforten och säkerheten är det viktigt att ha tillräckligt med ström tillgänglig i båten hela tiden. Det kan vara en utmaning även för den mest erfarna seglaren att ha full kontroll. Om du seglar med familjen får du snabbt reda på hur mycket ström det faktiskt tar att ladda fyra smartphones, en bärbar dator och en surfplatta. Detta tillkommer givetvis utöver all navigationsutrustning, kylskåp och utrustning vi tar för givet, som till exempel lampor. Att få slut på ström är lite av en mardröm i sig, men som tur är går det att undvika!

Solen som energikälla

Segling är en grön och miljövänlig sport och alla som tycker om att vara till sjöss vill behålla det så.  Solen är en gratis, outtömlig energikälla som alla borde använda sig mer av. Att inte behöva oroa sig för att få slut på ström är en lyx som alla seglare njuter av, och det kan bli din verklighet med rätt produkter.

Tips! Om du vill montera en solpanel på båten är platsen det viktigaste. Hur mycket utrymme har du tillgängligt? Kanske kan man montera en panel ovanpå bimini  eller flera mindre paneler på praktiska ställen där de får minsta möjliga skugga.

Specialtillverkade solpaneler för segelbåtar

Ta hänsyn till dina grannar – och naturen – genom att inte starta motorn för att ladda batterierna. Har du hittat en pärla i en hamn du vill kasta ankare i så finns det hopfällbara solpaneler som du enkelt kan hänga upp där det är bäst vinkel för solen, till exempel söderut utanför ripan. När solen har gått ner packas panelerna ihop och ställs undan där de kräver minimalt med förvaringsutrymme.

En mer permanent lösning skulle vara flexibla solpaneler som monteras på däck. Sådana paneler är specialgjorda för att verkligen ta stryk! De kan både böjas och gås på och måste klara allt vad båtlivet har att erbjuda. Detsamma gäller för solcellsregulatorer: i princip kan man använda samma regulatorer till kabinen som till båten, men det finns även specialtillverkade regulatorer för användning i båtar som bland annat är vattentäta. Detta ger dig ännu större frihet och valmöjligheter i förhållande till plats.

Vind för att segla – och producera el!

Så länge det blåser är ett vindkraftverk det perfekta komplementet till din segelbåt. Vindkraftverket kan producera el dygnet runt, och kommer verkligen till sin rätt när båten kryssar. Vindkraft och solpanel är den optimala kombinationen för den som seglar längre turer och tillbringar mycket tid i yttre hamnar eller inte har tillgång till landström. Om du vistas mycket i hamnen är det en bra idé att binda upp vindkraftverket då det kan upplevas som bullrigt. När du seglar kommer bullret inte att upplevas störande på samma sätt.

Få saker är bättre än att känna en frisk vind i håret och vattenstänk som slår mot ansiktet medan solen skiner och båten kryssar. Oavsett om du är på en resa med familjen längs kusten eller om du är en erfaren långfärdsseglare betyder komfort och säkerhet allt när du är till sjöss.

Hemkomfort i din segelbåt

Efter en lyckad resa (eller kanske under resan för några ur besättningen?) är en iskall öl eller läsk för de yngsta, en välförtjänt lyx alla borde ha möjlighet att unna sig. Att kunna ladda en mobiltelefon, en bärbar dator eller surfplatta är för de allra flesta en nödvändighet. Detsamma gäller körning av kartplotter och autopilot. Ett kylskåp eller en kylare som ska hålla mat och dryck kall dygnet runt kommer att kräva mycket el. Då gäller det att ha kontroll över produktion och konsumtion – få saker är mer nedslående än ljummen öl och varma räkor!

Tips! Byt ut alla befintliga 12V glödlampor mot 12V LED-lampor. Dessa lampor förbrukar mindre el och har en mycket lång livslängd.

 

Säkerhet till sjöss 

Säkerheten är väldigt viktig när man seglar, och även om flytvästar och nödbloss är en självklarhet i alla segelbåtar, finns det ett antal instrument som hjälper till att hålla dig och din familj säkra när du njuter av din båtsemester. Att kunna få uppdaterad väderdata inför en längre tur är guld värt och kommer göra att resan känns mycket säkrare. All teknik vi är så beroende av idag kräver el för att fungera. Utan att ha tillräckligt med kraft är det stor chans att du utsätter dig själv och resten av besättningen för onödig fara. 

Full kontroll över strömförbrukning och produktion 

Att inte ha full kontroll över strömförbrukningen kan vara förödande för resan, oavsett om det är pappa som ska leta efter fiskstim med ekolodet, tonåringen som ska ta selfies eller fyraåringen som ska titta på tecknade filmer. Då är det extra säkert att ha en batterimonitor som ger en helt korrekt avläsning av batteriets skick, strömproduktion och din förbrukning – du riskerar att aldrig mer ta slut på ström! 

Så nyttjar du elen på bästa sätt 

Litiumbatterier är gjorda för båtar och ju större förbrukning du har, desto större är fördelarna med dessa. Här gäller det att investera i ett högkvalitativt batteri för höga strömmar.

Litiumbatterier laddas mycket snabbt, och du kan använda cirka 90 % av den lagrade strömmen, jämfört med de 70 % du får med traditionella AGM-batterier. Om du jämför litium med traditionella bly/syra-batterier är litium den klara tekniska vinnaren och har överlägsen kapacitet. Den tål att tömmas mer än dubbelt så många cykler som till exempel ett AGM-batteri. Litiumbatterier av god kvalitet kan snabbt laddas med dynamo så länge denna är dimensionerad för ändamålet. 

Den tekniska vinnaren 

En annan fördel med att ha litiumbatterier i en båt är den låga vikten jämfört med traditionella batterier. Litiumbatterier är helt underhållsfria och har en mycket lång livslängd. Med det inbyggda batteriövervakningssystemet får du all information om batteriets skick, förutom förbrukning och produktion. Du kan använda upp till 100 % av kapaciteten innan batteriövervakningssystemet bryter strömmen. Alla dessa fördelar gör det till ett av marknadens mest användarvänliga batterier, och det överlägset bästa batteriet för användning i båtar. 

Detta måste du komma ihåg när du dimensionerar kabeln

Att använda rätt kabel är mycket viktigt med 12V-system. Spänningsfall på grund av felaktiga kablar är en av de vanligaste orsakerna till lågspänningssystemfel hos 12V, 24V och 48V. Om kabeln du har är alldeles för liten blir kabeln väldigt varm, vilket i sin tur kan leda till brand. Kablar som är för små gör också att du förlorar mycket energi. Vid dimensionering av en anläggning för segelbåten är det viktigt att tänka på detta:

  1. Hur många ampere ska gå genom kabeln?
  2. Hur många volt ska gå genom kabeln?
  3. Hur många meter ska kabeln vara?

En tumregel är 1 kvadratmillimeter per meter. Det finns många miniräknare och tabeller som kan göra beräkningen åt dig. Utan rätt kablar kan du upptäcka att produkterna inte fungerar som de ska på grund av den energiförlust som uppstår i en kabel som är för liten.

Det är dags att förbereda sig för sommaren i båten genom att öka komforten för en avkopplande familjesemester – eller en ansträngande havsöverfart.

Då återstår bara att ge sig av på en långresa!