Tre olika grilltyper och deras egenskaper

3 januari 2012

En bra grill bör reflektera värmen, ha en jämn värme över hela grillytan och ha möjlighet till att reglering av värmen. Grillgallret bör vara av ett tjockt material och vara godkänt för grillning.

Det finns tre huvudgrupper av grillar:
  • Gasolgrill
  • Kolgrill
  • El-grill
Gasolgrill

Gasolgrillen blir mer och mer populär och har många fördelar. Man slipper tändvätska och grillkol som osar, grillen blir snabbt varm och det är enkelt att reglera värmen. Den är alltid redo att användas och är enkel att rengöra. Man kan enkelt reglera värmen vilket gör att gasolgrillen lämpar sig till all sorts grillning. För att få ett bra resultat med gasolgrill så rekommenderas att ha locket stängt under grillning, det blir då enkelt att grilla stora lammstekar eller hela filéer. Genom att justera värmen kan man lätt efter ”steka” köttet på svag värme så att köttet blir extra saftigt och mört.

Kolgrill

Kolgrillen ger ofta en högre effekt än vad elektriska grillar ger. Det tar lite längre tid för en kolgrill att bli varm och redo för grillning. Du kan använda grillkol eller briketter. Briketter brinner längre och det finns olika varianter i affärerna. En grill utan lock passar bäst till grillning av korv eller kött som är skivat. Vill du grilla hela stekar och filéer så bör du ha en grill med lock. Det minskar även risken för att det du grillar blir bränt. Du bör kunna justera nivån mellan grillgallret och glöden.

Elgrill

Denna grill är lämpligast för de mindre hushållen eller om man bor i lägenhet där man ej får använda gasol- eller kolgrillar. Elektriska grillar är enkla att använda, lätta att hålla rena och blir snabbt varma. Värmen kan regleras men den har inte lika bra kapacitet och effekt som de andra grillarna.