Trøndersk soppa enligt norsk tradition

2 juni 2020

Trøndelag, Norge, ses denna soppa som riktig festmåltid och serveras till alla livets stora händelser. Soppan går lika bra att tillaga på grillen. Om du har en grill från Sunwinds egna Urnorsk-serie, kan du använda gjutjärnsgrytan i kokegropen.

Ingredienser

(10 portioner)

  • 2,5 kg lamm med ben, skuret i grytbitar
  • 4 l vatten
  • 2 msk salt
  • 2 kg potatis
  • 10 st morötter i skivor eller bitar

Köttbullar, att ha i soppan

  • 600 g köttfärs av lamm
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen muskot
  • 1 tsk peppar
  • 2 dl grädde
Så här gör du
  1. Lägg lammköttet i gjutjärnsgrytan, häll på vattnet och låt koka upp. Tillsätt salt. Sänk värmen och låt köttet koka på indirekt värme i cirka två timmar eller till köttet lossnar från benet.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten på sidobrännaren.
  3. Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar och avlägsna ben, fett och hinnor. Vattnet som köttet har kokat i används som buljong. Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan.
  4. Blanda lammfärsen med salt, kryddor och grädde. Forma till bollar med en tesked och lägg ner i den varma buljongen. Låt sjuda i cirka 10-12 minuter.
  5. Koka morötterna kort och lägg i grytan.
  6. Lägg tillbaka lammköttet i grytan.
  7. Servera soppan rykande varm med kokt potatis och gärna en bit bröd.