Trøndersk soppa enligt norsk tradition
2 juni 2020

I Trøndelag, Norge, ses denna soppa som riktig festmåltid och serveras till alla livets stora händelser. Soppan går lika bra att tillaga på grillen. Om du har en grill från Sunwinds egna Urnorsk-serie, kan du använda gjutjärnsgrytan i kokegropen.
Ingredienser
(10 portioner)
- 2,5 kg lamm med ben, skuret i grytbitar
- 4 l vatten
- 2 msk salt
- 2 kg potatis
- 10 st morötter i skivor eller bitar
Köttbullar, att ha i soppan
- 600 g köttfärs av lamm
- 2 tsk salt
- 1 tsk potatismjöl
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen muskot
- 1 tsk peppar
- 2 dl grädde
I Trøndelag, Norge, ses denna soppa som riktig festmåltid och serveras till alla livets stora händelser. Soppan går lika bra att tillaga på grillen. Om du har en grill från Sunwinds egna Urnorsk-serie, kan du använda gjutjärnsgrytan i kokegropen.
Ingredienser
(10 portioner)
- 2,5 kg lamm med ben, skuret i grytbitar
- 4 l vatten
- 2 msk salt
- 2 kg potatis
- 10 st morötter i skivor eller bitar
Köttbullar, att ha i soppan
- 600 g köttfärs av lamm
- 2 tsk salt
- 1 tsk potatismjöl
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen muskot
- 1 tsk peppar
- 2 dl grädde
Så här gör du
- Lägg lammköttet i gjutjärnsgrytan, häll på vattnet och låt koka upp. Tillsätt salt. Sänk värmen och låt köttet koka på indirekt värme i cirka två timmar eller till köttet lossnar från benet.
- Koka potatisen i lättsaltat vatten på sidobrännaren.
- Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar och avlägsna ben, fett och hinnor. Vattnet som köttet har kokat i används som buljong. Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan.
- Blanda lammfärsen med salt, kryddor och grädde. Forma till bollar med en tesked och lägg ner i den varma buljongen. Låt sjuda i cirka 10-12 minuter.
- Koka morötterna kort och lägg i grytan.
- Lägg tillbaka lammköttet i grytan.
- Servera soppan rykande varm med kokt potatis och gärna en bit bröd.
Relevanta produkter
Läs mer
-
Recept
Grillad lax med gurksallad
-
Recept
Pestomarinad
-
Recept
Svampsmörgås på grillen