Så gör du för att säkerställa en god mathygien i gasolkylskåpet
3 augusti 2020
Under sommarsemestern vill man kunna njuta av härliga måltider varma sommakvällar vid stugan. Ge kylskåpet lite uppmärksamhet och njut av en underbar (och fräsch) semester med säker och god mathygien.
En bra start är att ge kylskåpet en ordentlig skrubbning innan du lämnar stugan. Kylskåpet hemma tvättar du säkert flera gånger i månaden men i stugan kommer man ofta undan med lätt avtorkning någon gång ibland.
Korrekt matförvaring
I många stugor och båtar finns det begränsat kylutrymme. Alltför ofta betyder det att man trycker in det som får plats och hoppas på det bästa. Då är det bra att veta att gasolkylskåp finns i flera storlekar. För att maten ska vara ordentligt kyld måste det finnas utrymme mellan matvarorna. Ofta behöver an ett större kylskåp än vad man tror när man köper ett.
Tips! För dig som gillar att bjuda familjen på glass eller vill ha is i kvällsdrinken är Ventus 185 och Ventus 225 stora med separata frysfack som är mycket rymliga.
Tänk på att uttrycket "finns det hjärterum - finns det stjärterum" inte gäller kylskåp. Allt för mycket mat intryckt i kylskåpet är direkt dåligt för mathygienen. Men drabbas inte av panik - det finns några enkla knep att ta till - och på köpet får du ett snyggt, organiserat kylskåp!
- Håll kött och fisk avskilt från andra matvaror.
- Täck för lagad mat med ett lock eller plast för att hålla dem avskilt från rå mat.
- Byt redskap mellan de olika råvarorna och färdig lagad mat.
- På översta och mellersta hyllan: mat som är klar för att ätas så som yoghurt, rester från middagen (i plast) och mejeriprodukter och så vidare.
- Placera rå fisk och kött på nedersta hyllan. Helst i en egen box eller täckt med plastfolie. – Var uppmärksam på att inga andra matvaror droppar ned på dessa råvaror.
Relevanta produkter
-
 5 690,- Ord. pris 6 290,-
Köp produkt
Öka komforten med en stabil lösning
Att köpa ett kylskåp till stugan är ett snabbt sätt att öka komforten för de allra flesta. Om du inte har kylskåp i stugan har du förmodligen ett annat alternativ lösning för att kyla mat och dryck. Oavsett om du har jordkällare eller hemmagjorda lösningar som en polystyren box, är det absolut nödvändigt att du har en pålitlig lösning så att du kan laga mat säkert för vänner och familj.
Tips! Håll maten varm tills servering - de flesta bakterier dör vid 70–80 grader.
För att säkerställa en bra och korrekt temperatur är det mycket viktigt att ha en stabil lösning. Gasolkylskåp är en tillförlitlig lösning där du bara behöver se till att du har tillräckligt med gasol.
Därför är en jämn temperatur viktigt
Att ha en jämn temperatur är en annan faktor för att få en bra hygien i ett kylskåp. Livsmedelsverkets erfarenhet är att temperaturen ofta överstiger de rekommenderade 4 graderna.
Tips! Lägg aldrig varm mat in i ett kylskåp, Låt maten svalna på köksbänken innan du ställer in den i gasolkylskåpet.
Låg temperatur dödar inte bakterier men kommer att förhindra att bakterier sprids så fort som de skulle i ett kylskåp på exempel 10 grader. Att hålla temperaturen jämnt låg är därför viktigt för att undvika dålig mat.
- Gasolkylskåpet är termostatstyrt och håller därför temperaturen jämnt låg, förklarar teknisk chef Alexander Haug.
- Känner du att kylskåpet inte blir så kallt som du vill, det brukar vara sällsynt att kylskåpet är trasigt, det brukar mest bero på hur varmt du har det i själva rummet, säger Alexander.
Tips! Kom ihåg att placera de mest utsatta föremålen i gasolkylskåpets kallaste del!
Var uppmärksam på grönsaksboxen
Om du har några potatisar som ligger för länge, kan dessa utvecklas till en bakteriebomb. Detsamma gäller till exempel morötter, frukter, grönsaker och nötter som i allmänhet är de mest benägna att bli bakteriebomber. Det är därför värt att uppmärksamma grönsaksfacket!
Tips! Var uppmärksam så att grönsakerna inte har jord på sig – detta löser upp sig när den blir fuktig och riskerar att förorena maten i kylskåpet.
Så gör du för att hålla gasolkylskåpet rent:
- Rengör kylskåpet varje gång ni lämnar stugan.
- Rengör med varmt såpvatten.
- Avsluta med att torka med en kall och fuktig duk för att få bort alla såprester.
- Torka upp allt blött så som mjölk eller köttsaft på en gång.
- Kom ihåg att torka av utsidan.
Läs mer
-
Kök och gasol
Vanliga frågor om gasolkylskåp
-
Recept
Mariannes munkar