Art.nr 860285

Nödströmsanläggning 3,8 kWh Litium

För automatisk drift av dina viktigaste strömförbrukare vid strömavbrott. Komplett med batteri, kombinerad laddare/inverter med auto-relä och kablage. Systemet är dimensionerat för att kunna strömförsörja t.ex en cirkulationspump på 30W i mer än 5 dygn.
34 990,-
Köp produkt Click & collect

I lager

Lägg till i jämförelse
Beskrivning

Nödströmsanläggning för automatisk drift av dina viktigaste strömförbrukare vid strömavbrott.

Komplett med batteri, kombinerad laddare/inverter med auto-relä och kablage. Systemet är dimensionerat för att kunna strömförsörja t.ex en cirkulationspump på 30W i mer än 5 dygn, men du kan även driva andra förbrukare som kyl/frys och liknande.

 

Tillgänglig energi: 3,8 kWh

Effekt växelriktare, kontinuerlig: 1200VA (≈ 960W)

Laddström: 50A (12V)

Batterispänning: 12V

Batteribank: 300 Ah

 

Uppskattad driftstid vid 100W förbrukning: ca 38 timmar

Uppskattad driftstid vid 30W förbrukning: ca 127 timmar

 

Innehåll

Batteri: Sunwind Litium Heat 300Ah

Kombinerad Laddare / Inverter: Victron Multiplus 12/1200/50-16

Övrigt: Batterikabel 2 x 35mm²

 

Håll viktig utrustning igång

Det mesta i huset drivs med elektricitet. Vid ett strömavbrott kan du med hjälp av en nödströmsanläggning hålla de allra viktigaste strömförbrukarna igång. Det kan t.ex vara värmesystemets cirkulationspump, kyl och frys i köket eller annan viktig utrustning som inte får stanna. Du får dessutom tillgång att ladda telefoner och datorer och kan t.ex lyssna på radio.

Innan du väljer vilken anläggning som passar ert hushåll bör du bestämma vilka strömförbrukare som ska drivas. För mer information, läs artikeln ”Dimensionering av nödströmsanläggning”.

 

Användning

En nödströmsanläggning är i första hand tänkt att försörja det absolut viktigaste i huset. Det ersätter inte ström från elvenätet rakt av. Du ska t.ex inte använda anläggningen till uppvärmning, matlagning och liknande strömkrävande uppgifter. Till uppvärmning vid strömavbrott rekommenderar vi istället vedeldning, gasol-, fotogen- eller dieselkaminer. Matlagning kan göras med en spishäll på gasol eller t.ex på en gasolgrill.

 

Batterier

Systemen levereras med AGM- eller litiumbatterier. När vi har beräknat ”Tillgängligt energi” i kWh har vi tagit hänsyn till den faktiska energi som rekommenderas att användas, alltså hur batterierna tål att urladdas. Ett AGM-batteri bör inte urladdas med mer än 50% av energiinnehållet. Om det görs kommer batteriet skadas och livslängden försämras.

 

Likström / Växelström

Energin lagras i batteriet i form av 12V likström. För att kunna använda denna energi som 230V växelström måste strömmen omvandlas. Det sker via den medföljande invertern. Tänk på att invertern har en begränsning hur mycket effekt den kan belastas med. Har du tänkt använda stora förbrukare kan du behöva välja en större inverter. Kontrollera vilken effekt dina förbrukare kräver mot den effekt den medföljande invertern klarar av.

 

Laddare och inverter

Batteriet hålls ständigt laddat via den medföljande laddaren som kopplas mot elnätet. Både laddare och inverter är av högsta kvalitet från välkända Victron Energy. Med Victrons tillbehör (säljs separat) har du möjlighet att övervaka och fjärrstyra hela systemet i mobilappen VictronConnect.

 

Automatisk tillslag

Våra nödströmsanläggningar levereras med möjlighet till automatisk aktivering när ett strömavbrott inträffar. Övergången till batteridrift sker ögonblickligen utan att det märks.

 

Inkoppling

Inkopplingen av laddare och inverter mot batteriet kan du göra själv, men inkoppling mot 230V-systemet ska göras av behörig elektriker. Elektrikern står även för ev. nödvändigt material för att integrera anläggningen i ditt elsystem t.ex kabel, stift, kopplingsdosor och liknande.

Teknisk data
Varumärke: Sunwind