Så bra fungerar kraftpaketet i vår stuga!

11 maj 2021

Vårt solcellsdrivna fritidshus fungerar fantastiskt, man tror knappt det är sant! Och den enda löpande kostnaden vi har nu försäkringen.

När Maria Louise och Lars-Erik Larsson byggde nytt fritidshus vid Norra Dellen i Hälsingland ville de givetvis ha fast el indraget, men elbolaget skulle ha en kvarts miljon kronor för att ansluta dem till elnätet. Det var inte försvarbart tyckte de och började söka efter alternativa lösningar.

”Vi är oerhört nöjda. Vi har 230 volt indraget i hela stugan precis som hemma”, berättar Lars-Erik. ”Det fungerar helt fantastiskt och solpanelerna driver kyl, frys, mikrovågsugn, kaffebryggare, dammsugare, tv och mycket annat. Dessutom har vi gasspis, gasdriven varmvattenberedare och en gasdriven toalett, så vi saknar inga bekvämligheter. Och den löpande kostnaden är i stort sett noll. Den enda kostnad vi har nu är försäkringen samt några fyllda gasolbehållare per år”.

Sunwind föreslog ett komplett solcellspaketBatteri_Lars-Erik-Larsson.jpg

”Jag visste i stort sett ingenting om solceller men hittade Sunwind’s solcellspaket på nätet”, fortsätter Lars-Erik. ”Jag fick kontakt med Sunwinds energiexpert som var mycket kunnig på alternativa energilösningar, och snabbt rekommenderade han en komplett lösning för hela huset. Vi bestämde oss för ett 2000 Plus+ Kraftpaket och kompletterade även med en extra solpanel för att försäkra oss om bästa möjliga kapacitet även de tider då solen lyser som svagast. Faktum är att även om när vädret är mulet så fungerar det hur bra som helst utan något extra tillskott. Solpanelerna producerar alltid mer el än vi behöver.”

 

Bor permanent från slutet av maj till september

”Vi är bägge pensionärer och vill ha möjlighet att spendera mycket tid i stugan”, förklarar Lars-Erik. MariaLouiseLarsErik.png

”I fjol var vi i stort sett där hela perioden från maj till september. Att ha gäster är heller inget problem, systemet är generöst dimensionerat. Som extra backup har vi också ett bensindrivet elverk, men det har vi bara använt några få gånger, bland annat när vi hade gäster med både husvagn och husbil. Då drog vi igång elverket några gånger bara för att hjälpa dem att ladda sina batterier. På vintern tappar vi av vattnet och stänger. Men med Sunwind’s Wallasvärmare kan vi vara där när som helst om vi så önskar. Med den kan vi dessutom starta värmen via mobilen vilket är väldigt praktiskt, så vi kan komma fram till en redan uppvärmd stuga.”

 

Grannarna också intresserade av solpaneler till sina stugor

”Det hela var ett väldigt roligt projekt och vi är både nöjda och stolta att visa upp att vi är självförsörjande på el nu. Detta har väckt en hel del intresse här i området och flera grannar och andra har varit nyfikna och kommit och kikat. Vår närmaste granne är också på gång att installera ett liknande solcellspaket som vi har.”

 

Solventilatorer ger bra grundvärme

”Vi köpte även två solventilatorer, och monterade en på den södra väggen och en på den östra. De ventilerar huset med torr, varm luft. Detta är något vi verkligen kan rekommendera. På sommarhalvåren så ger de ett bra värmetillskott men även på vintern ger de en viss grundvärme när solen skiner. De är termostatstyrda och håller stugan torr och ventilerad, även när vi inte är där.”