Så slipper du fukt i din stuga

28 september 2020

Är du trött på fuktiga dynor, frost och kondens på fönstren, och en stuga det tar timmar att värma upp. En solventilator ser till att du kommer fram till en torr stuga.Vi ska förklara vad en solventilator är och varför du bör montera en i din stuga.

Att lägga sig i en fuktig säng, på en fuktig madrass, i ett fuktigt och kallt rum är det sista du vill när du äntligen kommit till stugan. Det är också helt onödigt. Öka komforten och förbättra inomhusklimatet med en solventilator. Förutom att driftskostnaden är gratis och minskar risken för mögel, svamp och fuktskador, kommer den torra luften hjälpa till att värma upp stugan snabbare.

Vad är en solventilator?

Enkelt och bra: En solventilator är ett miljövänligt alternativ som producerar torr luft till stugan. Den ersätter den fuktiga luften, med utomhusluften som värms upp i ventilatorn, och därför kommer innehålla mindre luftfuktighet än luften i stugan.

Solventilator, solfångare eller solvärmare?

Produkterna utnyttjar solstrålarna, men där slutar också likheterna: En solventilator och en solfångare är två helt olika produkter. En solventilator är till för avfuktning, medans en solfångare värmer upp vätska. Solvärmare är lite vilseledande eftersom fler produkter använder sol för uppvärmning. I det flesta fall avser en solvärmare en produkt som värmer vatten som en solfångare. Ett solvärmesystem är en anläggning med solfångare.

Relevanta produkter

Hur fungerar en solventilator?skiss.jpg

En solventilator består i grova drag av kapsling, en solcellspanel och en inbyggd fläkt. Solcellspanelen producerar elektricitet som matar in luft i stugan. När solen träffar solventilatorn kommer den att värma upp luften inuti solventilatorn. Solen gör alltså två saker: driver fläkten och värmer luften. Man skall vara medveten om att man inte får en uppvärmd stuga, men du får en uppvärmd luft inne i stugan. Det förbättrar inomhusklimatet och uppvärmningen av stugan går fortare.

Stugor och dålig ventilation

Stugor är ofta särskilt utsatta för fukt och dåligt inomhusklimat. I perioder då de inte används är inomhustemperaturen ofta låg. Relativt låg temperatur i kombination med stängda dörrar och fönster, kan lätt orsaka fukt. Förekomsten av rå luft kan man gärna vara utan, och en solventilator kommer att lösa detta. I många strömlösa stugor är ventilationen begränsad till fönster och frånluftsventiler i väggen. Ventilationen är viktigt för en sund och bra inomhusmiljö och det är detta som är solventilatorns jobb. Genom att begränsa luftfuktigheten är det mindre risk för fuktskador och kondens, och det är goda nyheter för både dig och stugan.

Vem behöver en solventilator?

Stugägare kommer ofta till kalla stugor. Som nämnts ovan, är stugor särskilt utsatta för fukt och mögel. Även om du använder stugan varje helg i månaden, betyder det likväl att stugan står tom och utan möjlighet till uppvärmning och avluftning i 22 av 30 dagar.

En solventilator är ett sätt för stugägare att få frisk uppvärmd luft i ett rum och är ett av de mest effektiva sätten att förhindra fuktskador, rå luft och mögel. Det är därför fördelaktigt att installera en solventilator på alla platser med dålig ventilation, så länge det finns en vägg i söderläge att montera den på.

Du kan installera en solventilator på ett garage, verkstad, stuga, friggebod, utedass, källare eller i en husvagn. En solventilator kan också användas hemma och självklart i stugor både med och utan ström.

Det är lättare att värma torr luft än fuktig luft. Fuktig luft är tyngre än torr, och tar därför längre tid att flytta den och få ut den från stugan. En solventilator jobbar året runt så länge den får sol, och förbättrar kontinuerligt inomhusklimatet i stugan vare sig du är där eller inte. Att komma till en stuga med torr luft kommer därför att göra en stor skillnad när det gäller uppvärmning.

Det kommer att bli snabbare varmt och du får en torrare luft, och slipper fuktiga dynor och kondens på fönstren inomhus. En solventilator och en Wallas-värmare kommer att vara den perfekta kombinationen för vilka stugor som helst, som inte har tillgång till ström.

IMG_8302.jpeg

Var och hur monterar jag en solventilator?

Det viktiga är att solventilatorn monteras på en vägg i sydlig riktning. När du bestämmer dig för en placering måste du göra ett hål i ytterväggen så att ventilationsröret kan föras in genom väggen. Röret fästes i ventilatorn innan den skruvas fast. Invändigt monteras ventilen som medföljer på ventilationsröret. Vissa solventilatorer har en termostat som kan kopplas till en av/på-brytare som du sätter på väggen. Om det är en varm julidag kan du enkelt stänga av solventilatorn om du inte vill ha in varm luft i stugan.

Gratis drift och miljövänlig

Efter att ha investerat i en solventilator så är driften kostnadsfri. Den drivs med 100% solenergi och är därför extremt miljövänlig. Förutom den viktiga miljöaspekten finns det en annan fördel, att det inte skapas några driftskostnader förknippade med ventilationen. Det är en produkt med lång livslängd, och med fläkten som enda rörliga del. Tänker man på hur viktigt det är med frisk luft för inomhusklimatet så är en solventilator den produkt alla stugägare borde överväga att ha.