Farmor Vigdis plättar med hjortronsylt

13 december 2022

Ljuvliga plättar serverade med hjortronsylt. Blandat med mjukvispad grädde.

Detta recept är en enkel juldessert som farmor serverar runt lägerelden varje jul. Det är också en perfekt höstdessert.

Plättar:
  • 4 ägg
  • 6 msk socker
  • 500 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk hjorthornssalt
  • 1 liter kefir
  • 2 msk smält smör
Så gör du:
  1. Vispa samman ägg och socker.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat och hjorthornssalt.
  3. Tillsätt kefir lite i taget medan du rör om och ha i det smälta smöret till sist.
  4. Plättarna steks på stekhäll Svela över lägerelden, direkt över elden eller på din gasbrännare på spisen.
Hjortronsylt:
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl hjortron
Så här gör du:
  1. Vispa grädde, socker och vaniljsocker till en grädde och rör sedan ner hjortronen till sist.

Tips! Strö gärna över lite hackade mandlar för extra crunch.

20221119_145617.jpg