Recept på perfekta julrevbensspjäll i stugan
16 december 2020
Har du planerat att fira jul i stugan i år? Det kan vara en utmaning att tillaga perfekta revben på gasspisen. Här delar mormor och kocken Stian med sig av sina bästa tips för en lyckad julmiddag.
Inga begränsningar med gasol
Det hemliga familjereceptet från mormor kanske behöver korrigeras lite, men inte mycket.
- Det finns inga begränsningar för vilka rätter du kan tillaga i en gasolugn jämfört med en vanlig elektrisk ugn, säger kocken och serviceteknikern Stian Meiningen, Sunwind.
Att justera lite på temperaturen och tillagningstiden är lösningen.
- Det bästa tipset är att lära känna sin egen spis. Och kom ihåg att övning ger färdighet!
Extra saftigt kött
I en gasolugn brinner gasen och vattenånga blir resultatet. I en elektrisk ugn blir luften istället torr och köttet torkar snabbt ut. Ånga är en enorm fördel som du bara får med en gasolugn.
- Ångan hjälper till att ge dig extra saftigt kött. Det bästa kännetecknet på en bra kock och en nödvändighet för en perfekt julmiddag, ler Stian.
Garanterad knaprig svål
- När du använder ugnens grillfunktion är du garanterad knaprig svål. Här måste man som vanligt hålla koll, men det är lättare att reglera värmen i en gasolugn, fortsätter Stian.
- Ser du att svålen håller på att bli bränd, sänker du värmen, och det har omedelbar effekt jämfört med en elektrisk spis där det går betydligt långsammare, säger Stian.
Optimalt för en fridfull, lyckad jul
- För de flesta stugägare handlar det om vanor. Man är van vid en elspis hemma och på julafton är det förstås extra förväntningar på perfekta revbensspjäll. Med en gasolugn har du det optimala verktyget för en fridfull och lyckad jul, avslutar Stian.
Vi har nedan samlat Stians och mormors bästa tips för saftiga julspjäll med extra knaprig svål.
Tre tips från mormor
- Använd vassa knivar, särskilt när du skär svålen på revbenen. Slöa knivar är det farligaste du kan använda i ett kök.
- Om du lagar tillbehören från grunden, testa att ersätta ättika med vinbärsjuice i din surkål och rödkål.
- Experimentera gärna med kryddor: salt och peppar är en bra början, men var inte rädd för att prova något annat. Mormors favorit är krossade fänkålsfrön, men andra tips är kinesisk five spice eller stjärnanis. Nejlikor ger extra julstämning!
Fyra tips från Stian
- Istället för det traditionella rutnätet i svålen, testa att skära rutor som ser ut som en kortlek - det ger ännu bättre resultat.
- Använd salt och krossad svartpeppar att marinera revbenen i dagen innan. Då tränger kryddan väl in i köttet.
- Kom ihåg att ösa skyn i pannan över revbenen regelbundet.
- Köp lite extra revben och skär köttet i tärningar. Stek i en het stekpanna. Häll ut fettet från pannan och tillsätt vitlök och fint hackad ingefära. Låt detta fräsa med i pannan i några minuter medan du rör om ordentligt. Häll över en generös deciliter ostronsås, låt det bubbla i några minuter innan du strör över hackad vårlök. Servera gärna med ris och lättkokta grönsaker. En härlig och enkel rätt dagen efter!
Revbensspjäll
Tid: cirka 4 timmar
6 personer
- 3 kg revben
- 3 msk peppar
- 3 msk salt
- 1-2 msk smör
- 1 dl vatten + 5 dl vatten
- 7 vitlöksklyftor
Rekommenderade produkter:
-
 5 790,- Ord. pris 6 590,-
Köp produkt -
Gasolspis Sunwind Chef PRO 60 cm, svart
 6 890,- Ord. pris 7 690,-Köp produkt -
Gasolspis Sunwind Chef PRO 50 cm, svart
 6 190,- Ord. pris 6 990,-Köp produkt
Så gör du
- Skär svålen i rutmönster.
- Marinera in revbenen med salt och peppar. Slå in i plast och ställ in i kylskåpet över natten. Låt revbenen nå rumstemperatur före tillagning.
- Värm ugnen till 230 grader.
- Smörj långpannan. Lägg i hela vitlöksklyftor i formen och lägg revbenen på, med svålen nedåt.
- Häll på 1 dl vatten och täck med aluminiumfolie. Tillaga på låg värme i ugnen de första 30 minuterna.
- Ta ut långpannan. Lägg revbenen på galler med långpannan under. Tips! Lägg en tallrik under revbenen så att svålen steks jämnt. Häll 5 dl vatten i långpannan.
- Sänk ugnstemperaturen till 220 grader och tillaga revbenen i 30 minuter till.
- Sänk ugnstemperaturen ytterligare till 160 grader och låt revbenen steka i ytterligare 2 timmar. Revbenens kärntemperatur bör vara 170 grader när den är klar.
- Tänd grillfunktionen. Låt ugnsluckan stå på glänt. Svålen bubblar snabbt, så här gäller det att sitta framför spisen och hålla koll.
Smaklig måltid och god jul!
Läs mer:
-
Recept
Ljuvliga muffins i stugan
-
Recept
Malenes pinneköttspizza
-
Recept
Revben på grillen