Revben på grillen

13 september 2021

Att njuta av revbenspjäll går bra när som helst på året och det kan vara extra spännande när det tillagas på grillen. Revbenspjäll är en jultradition för många svenska familjer.

Revben:
  • Ca 400–500 g revben per person
  • Salt och peppar
Förberedelser:

Ta fram en vass kniv och skär ett rutnät på svålen på revbenen. Detta gör det lättare för svålen att bli krispig, och det förhindrar också att köttet krullar ihop sig.

Nu är revbenen redo för torr marinad. Här kan du själv välja vad du vill att revbenen ska smaka, men i många fall räcker det med salt och peppar.

Gnid in köttet ordentligt med kryddorna du har valt cirka 1 till 2 dagar före grillningen. Lägg köttet på en tallrik och täck väl innan du förvarar det kallt.

Köttet bör tas fram några timmar före grillning.

På grillen:
  1. Värm upp grillen till 150 grader och lägg revbenen på grillgallret över indirekt värme. Använd en stektermometer och ställ in kärntemperaturen till 70 grader.
  2. Stäng din grill och se till att stektermometern är ansluten till din telefon via Bluetooth. Följ gärna utvecklingen av kärntemperaturen här och där.
  3. När revbenen nått 60 grader är det dags att göra svålen krispig. Köttet ska fortfarande ligga över indirekt värme, men höj temperaturen till 250 grader och stäng grillen igen. Den höga temperaturen får svålen att ”poppa” och bli krispig och god. När kärntemperaturen har nått 70 grader måste du kontrollera svålen. Om du inte är helt nöjd med resultatet kan du lägga köttsidan nedåt på grillen och låta den ligga en stund. Här är det viktigt att hålla noga koll så att svålen inte bränns.
  4. När du är nöjd med revbenen kan du ta av dem från grillen och låta vila i 15 minuter innan du skär den i portioner.

Tips! Om du har tid och tålamod rekommenderar vi att du försöker långtidsglöda revbenen. Du gör samma sak som beskrivet ovan, med undantag att revbenen börjar grillas vid 100 grader tills de når 60 grader i kärntemperaturen. Detta kan resultera i ett saftigare och mörare revben. Du kan gärna experimentera för att hitta din föredragna metod.

Var inte rädd att improvisera med tillbehören beroende på säsong! På hösten är exempelvis svenska svampar, haricotsverts och potatis i säsong. Här kan du låta fantasin flöda fritt. Vi rekommenderar att matcha de grillade revbenen med vårt höstfyllda potatismos med kantareller och haricotsverts. Receptet hittar du på vår webbsida.