Solcellsdriven avfallsstation på vatten

25 augusti 2022

En ny smart flytande avfallsstation från Clean Sea Solutions är nu sjösatt i Kristiansand kommun i Norge. Ett nytt projekt som startade via en StartOff-tävling och ledde till den första av flera solcellsdrivna avfallsstationer som kommer placeras i skärgården utanför Kristiansand.

Detta var början på en bättre avfallshantering för båtfolket i Norge. Med solpaneler och litiumbatterier från Sunwind har avfallsstationen el under hela sommarhalvåret.

Projektet

Projektet inleddes med en innovationstävling i april 2021 och efter några utvärderingsomgångar valdes Clean Sea Solutions som vinnare och leverantör i juni 2021. Projektet stöds av ministeriet för lokalt självstyre och modernisering som en del av StartOff-programmet.

Sunwind var en av de leverantörerna som gick med i projektet för att leverera solpaneler och litiumbatterier till den blivande flytande avfallsstationen.

20220512_122717-låg.jpg

Med över en miljon registrerade fritidsbåtar i Norge samt många som semestrar till sjöss med fritidsbåt, skapar detta stora mängder med sopor och avfall. Sopkärl på land fylls snabbare än väntat och soppåsar och annat avfall lämnas utanför kärlen som konsekvens.

För att förhindra att avfall sprids i naturen och hamnar i havet ville Kristiansands kommun ha en ny, smart och användarvänlig lösning för avfallshanteringen. Lösningen blev en avfallsstation belägen ute i skärgården med enkel åtkomst för båtägare, samtidigt som sophämtningen skulle effektiviseras av kommunen.

Den nya smarta avfallsstationen använder solceller för den el som behövs. Stationen har en sensor som larmar när den behöver tömmas och en spårningsenhet som gör att dess plats kan visas i digitala sjökort.

I samarbete med Kristiansands kommun i Sør-Norge, som är en av de mest populära destinationerna för båtfolk med sin kustlinje på 300 km och över 3 000 öar, klippor och skär, har avfallsstationen nu lanserats med en smart solcellsdriven och användarvänlig lösning.

Hållbar avfallsstation

Avfallsstationen drivs av en solpanel Max Power 100W och ett litiumbatteri High Power 100Ah från Sunwind. Solpanelen, som monteras på taket, kommer att generera ström till två 12V-lyktor, 10 LED-lister, en AIS-sändare och en 12V-sensor som mäter när avfallsstationen är full, dygnet runt under sommarhalvåret. Solpanelen är av hög kvalité och konstruerad för att tåla tuffa påfrestningar över tid till sjöss.

Själva avfallsstationen är klädd med Megawood DELTA®, som är ett återvinningsmaterial av glasfiberarmerad plast från återvunna rotorblad från vindkraftverk som levereras av Fritzøe Wholesale. Bryggan kommer från Vik Ørsta Marina.

Modern design

Avfallsstationen tillverkas i organiska material för att stå emot väder och vind. Den är utformad för att göra det enkelt för båtägare att lämna sitt avfall, direkt från båten.

På däck finns plats för enkel uppsamling och isättning av avfallsbehållare. Däcket har ett slutet system för att förhindra herrelöst avfall.

Avfallsstationen har ett högt fribord och ingång för mindre båtar med förtöjningsplatser.

IMG-20220817-WA0002.jpg

Ole Rosén Lystrup, känd från tv-serien Stugfixare Norge, är en av grundarna till Clean Sea Solutions som har utvecklat lösningen i nära samarbete med parkförvaltningen.

Projektledaren i parkservicen, Kurt Tange Jensen, säger att detta är ett test och att parktjänsten kommer att få erfarenhet den här säsongen för att se om detta är lämpligt för ytterligare investeringar eller vidareutveckling.

Solcellsdriven, flytande avfallsstation - ett projekt med huvudfokus på en miljövänlig framtid och mindre avfall i havet!

Produkter som levererats till projektet:

  • Batteri Sunwind Litium High Power 100Ah
  • Solpanel Max Power 100W
  • Solcellsregulator PeakPower MPPT 30A