El-dorado – en mycket driftsäker förbränningstoalett

21 mars 2022

Hela grundidén med El-dorado förbränningstoalett är att den ska vara busenkel att använda. Du ska inte behöva läsa en tjock manual eller klicka dig fram i några digitala menyer för att komma igång.

En förbränningstoalett ska vara enkel att använda

”Hela grundidén med El-dorado förbränningstoalett är att den ska vara busenkel att använda. Du ska inte behöva läsa en tjock manual eller klicka dig fram i några digitala menyer för att komma igång”, förklarar Max Gråhed, produktspecialist på Sunwind. ”Du ska heller inte behöva hålla en föreläsning för dina gäster för att förklara hur den används. Du lägger bara den vaxade papperspåsen på plats och precis som på en vanlig vattentoalett så finns bara en knapp att trycka på. Det kan inte bli mycket enklare”.

max.png

“El-dorado passar perfekt även i den icke vinterbonade stugan då den inte har några kretskort eller andra känsliga delar som skadas av kyla eller fukt”, berättar Max Gråhed, produktspecialist på Sunwind.

En förbränningstoalett ska vara pålitlig

”Vi har utvecklat en mycket säker konstruktion utan känslig elektronik och med så få delar som möjligt. Här finns inga kretskort eller sensorer som kan skadas av kyla eller fukt”, fortsätter Max. ”Så står din stuga oeldad under långa perioder eller om vill du uppdatera utedasset med en förbränningstoalett, då är El-dorado ett säkert val.”

En förbränningstoalett ska vara enkel att sköta om

Konstruktionen är uppbyggd så att även du som är normalhändig själv kan rengöra den och byta ut reservdelar vid behov. Alla komponenter som kan behöva ersättas med tiden är enkelt utbytbara – en stor fördel om du vill slippa ta med dig toaletten från stugan om den behöver servas eller om något fel skulle inträffa. Du ska alltid kunna lita på att din toalett fungerar. Och om ett fel ändå skulle uppstå så ska du snabbt och enkelt själv kunna åtgärda det. Dessutom spar du givetvis en hel del pengar om du gör jobbet själv.

Vad är det som behöver servas?

fläkt.png

Fläkten rengörs cirka en gång per år med en borste från sot och aska.

El-dorado är uppbyggd av högkvalitativa material och innehåller minsta möjliga komponenter vilket gör att den kräver minimalt med underhåll över tid. Det du bör göra ungefär en gång per år är att lossa på fläkten och rengöra den med en borste från sot och aska. Vartannat år bör du byta ut katalysatormassan, de små kulorna mellan fläkten och brännkammaren.

El-dorado ma.png

”Det är sällan det är problem med El-dorado. Men om det mot förmodan är något som krånglar så är det oftast enkelt att själv åtgärda”, förklarar Max Gråhed, produktspecialist på Sunwind.

Enkel att installera - du gör det själv på ett par timmar

Till förbränningstoalett behöver du också ett ventilationspaket bestående av de rör som ska föra ut avgaserna. Ventilationspaket innehåller rör med 110 millimeter i diameter, rörböjar med mera, samt tydliga instruktioner hur du går tillväga. ”Om du hellre vill få hjälp med installationen, så hör med din lokala återförsäljare. Många har egen personal som kan hjälpa till, eller så kan de ofta rekommendera en lokal hantverkare”, avslutar Max.