Detta behöver du veta om AGM batterier och antal amperetimmar

13 mars 2018

De senaste åren har försäljningen av underhållsfria batterier exploderat. Detta gäller särskilt AGM-batterier (Absorbent Glass Mat). Det finns många leverantörer av dessa produkter och dessvärre varierar definitionen av en amperetimme från leverantör till leverantör. Detta har medfört att många kunder har svårt att jämföra mellan olika typer och modeller. Denna artikel syftar till att förhoppningsvis hjälpa till att undvika missförstånd.

 

I huvudsak finns det tre internationella standarder som är erkända för att märka batterier.

Grunden till att man använder tre standarder är för att detta talar om något för köparen till vilket användningsområde batteriet främst är tänkt för. 100 amperetimmar = 1st 12W (1A på 12V) lampa kommer att lysa i 100 timmar.

 

C10, C20 och C100

Dessa tre standarder talar om hur lång tid batteriet är testurladdat och ger grunden för det amperetimmetalet som batteriet kan leverera. I industrin så nyttjas oftast C10 som en märkning för batteriets storlek. Detta är då batterier som är designade för att ge ifrån sig stora strömmar på kort tid. Ett sådant batteri är testurladdat med en bestämd ström över 10 timmar.

C20 är den standard som ofta används inom bil, båt och fordon. Ett bilbatteri skall kunna ge hög startström till startmotorn som i sin tur startar bilens motor. Det är hög ström som lämnar batteriet under kort tid. Dessutom ska batteriet klara att över tid ge ström till belysning, instrument mm. Därför används denna standard ofta för den typen av batterier. Batteriet är då testat med en bestämd ström under 20 timmar.

C100 är den standard som ofta används i fritidssammanhang för solcellsanläggningar och förbrukningsbatterier i husbil och båt. En typisk sådan anläggning använder lite ström (förbrukning) över en lång tid. Det är då mest intressant att veta hur mycket ström man kan ta ut över en utdragen längre tid. Dessa batterier är då testade med en urladdning över 100 timmar.

Urladdningstest

Batteriet är fullt vid 12,8V (vilospänning). När ett batteri typas från fabriken urladdas det till 10,5V. Exempel: Ett Sunwind AGM 260Ah urladdas över 100 timmar från 12,8V till 10,5V med en förbrukningsström på 2,6A. 100 timmar x 2,6A = 260Ah – Detta batteri har alltså en kapacitet på 260 amperetimmar. Detta är inte så enkelt för en kund att kontrollera, men alla seriösa producenter har certifikat som visar vad batterierna kan ge. Önskar du få veta vad du faktiskt betalar för (antal amperetimmar) kan det vara förnuftigt att be om certifikat och testresultat från producenten.

 

En amperetimme väger 270 gram!

Ett annat sätt att kontrollera ett batteri är att helt enkelt väga det. Dessa batterier består huvudsakligen av bly. Energitätheten i ett blybatteri av samma teknologi (i detta exempel AGM) är i stort sett densamma. Ett AGM batteri ger dig 3,7 - 4 Ah per kilo. Önskar man att öka kapaciteten utöver detta måste man öka syravikten på batterisyran. Ökad syravikt är dock inte alltid av godo. Ökad syravikt kommer förutom att öka kapaciteten dessutom öka motståndskraften mot kyla. Orsaken till att de flesta leverantörer trots allt inte gör detta är att det påverkar livslängden negativt och att laddspänningen måste regleras upp. De flesta regulatorer och laddare är inte heller anpassade för detta. Som kund gör detta det ganska enkelt att jämföra om du får det du betalar för. Räkna vikten. Om batteriet har hög kapacitet och låg vikt kommer det ha en kort livslängd eller så är det märkt med fel kapacitet.