Martti Suosalo valde rätt kraftpaket till sin stuga

6 november 2023

Den finske skådespelaren Martti Suosalo och hans familj har funnit en fridfull tillflyktsort i en stuga som de ärvt. Stugan ligger på en ö utan anslutning till vatten- eller elnät. Tack vare installationen av rätt kraftpaket på 230V har han nu kunnat säkerställa tillgångarna på rent vatten och el i stugan.

Fakta om Martti

Martti Suosalo är en hyllad finsk skådespelare med en lång karriär inom underhållningsbranschen. Med ett flertal roller i pjäser, filmer och tv-serier har han etablerat sig som en betydande aktör i Finland.

Förnybar el

Suosalo har visat ett starkt engagemang för förnybar energi och därför var det naturligt för honom att inkludera solpaneler som en central del av energiförsörjningen till stugan. Stugan som varit i familjens ägo i flera år saknar vattenanslutning så för rening av dricksvattnet har man använt sig av ett system för omvänd osmosanläggning som drivs av ett äldre solcellssystem från Sunwind.


"Vi har haft Sunwind-produkter tidigare tack vare våra släktingar, mina kusiner, som ägde stugan före oss. Jag är väl bekant med produkterna och trygg med varumärket och kvalitén" säger Suosalo om sitt val av ny kraftpaketanläggning.

Suosalo besökte vårt Cabin Center i Finland för att diskutera den mest effektiva kraftpaketslösningen för just sin stuga.

För att undvika misstag och säkerställa att anläggningen kommer ge maximal nytta, rekommenderas det att söka professionell hjälp. Det är också viktigt att bedöma effektbehovet och beräkna förbrukningen för att undvika att strömmen inte räcker.

Nästa gång Suasalo träffade Sunwind var det dags för grundlig inspektion. Det går att installera en solcellsanläggning till största del själv men kostnaden för professionell hjälp behöver inte vara så hög och kan vara avgörande för att installationen ska gå rätt till och vara tillförlitlig och funktionell. Det resulterar i betydande ekonomiska besparingar på lång sikt.

marttisuosalo.jpg

Om kraftpaketet

Solpaneler - Suosalo investerade i sex nya stora solpaneler på 410W, samtliga från Sunwind. Det ger honom tillgång till miljövänlig el som räcker hela dagen. Dessa solpaneler är idealiska för både elnätsanslutna och off grid-system, är enkla att installera och har en imponerande verkningsgrad på 20,4 %. Verkningsgraden avser hur väl solpanelen kan omvandla solljuset till elektricitet. Högre verkningsgrad innebär att panelen utnyttjar mer av den solenergi som träffar den.

Kombinerad växelriktare och laddare - Suosalo valde dessutom en kombinerad växelriktare och laddare från Victron, känd som MultiPlus II. Detta avancerade system utmärker sig med en smart strömsensor som automatiskt kompenserar för eventuell brist på laddström eller generatorström gemom att dra ström från batteriet. Med en kapacitet på 48V i batterikraft och en uteffekt på 5000VA garanterar MultiPlus II en pålitlig strömförsörjning för alla Suasalos behov.

20231020_132616.jpg

Victron MultiPlus II 48/5000/70-50 230V

Multiplus II kombinerar två nyckelfunktioner i en kompakt enhet. Detta gör att enheten kan omvandla likström (DC) från batterierna till växelström (AC) för att försörja elektriska apparater, samtidigt som den kan ladda batterierna vid behov. Detta är särskilt värdefullt i en off-grid solcellsanläggning vid stugan. 

Multiplus II finns i olika modeller med olika kapacitet. Den högsta kapaciteten kan leverera upp till 5000VA (volt-ampere) med en ingångsspänning på 48V. Detta gör att den kan hantera en mängd olika apparater och elektriska belastningar, inklusive verktyg och stora hushållsapparater. 

Fjärrstyrning - När det gäller fjärrstyrning föll valet på en Victron Cerbo GX, en avancerad kommunikationsenhet som spelar en central roll i Suosalos solcellssystem. Denna innovativa anordning ger Suosalo full kontroll över sin solcellsanläggning i stugan. Cerbo GX fungerar som hjärtat i systemet genom att samla in data från olika komponenter, inklusive solpanelerna, batterierna, växelriktare och förbrukningsvaror. Den ger detaljerade insikter om strömförbrukningen, batteriets laddningstillstånd och solpanelernas effekt. Den smarta tekniken gör det möjligt för Suosalo att optimera användningen av olika energikällor, så som solenergi och generatorer, för att säkerställa en tillförlitlig strömförsörjning för alla behov.

En av egenskaperna hos Cerbo GX är dess förmåga att fjärrstyra. Det ger Suosalo möjlighet att övervaka systemet på distans och göra justeringar i realtid, var han än befinner sig. Detta ger inte bara insikt utan också sinnesro eftersom han kan hantera eventuella utmaningar och problem omedelbart.

20231020_132002.jpg

Victron Cerbo GX

Pekskärm - Dessutom valde han GX Touch 50 för att optimera styrningen av sin solcellsanläggning. Denna 5-tums pekskärm ger honom full insyn i systemet och möjlighet att justera inställningar efter behov. Den enkla monteringen och den vattentäta designen gör GX Touch 50 till ett pålitligt tillskott till Cerbo GX. Suosalo har därmed full kontroll över produktionen och förbrukningen av el i sin stuga.

20231020_132008.jpg

Pekskärm GX Touch 50

Montering

Efter att ha valt de nödvändiga komponenterna påbörjades installationen. Suosalo deltog ivrigt i arbetet och hjälpte installatörerna att montera solpanelerna på taket. Taket kläddes med sex stora solpaneler för att generera tillräckligt med el. Nu kan Suosalo använda solenergi för att driva stugan vad gäller basutrustning så som kylskåp, tv, radio och eldrivna verktyg.

Den entusiastiska skådespelaren säger:

- Nu kan vi göra allt i stugan som kräver el - till och med få igång cirkelsågen!

20230929_133912-redigert.jpg

Pylontech Litium Rack batteri

Drömmen uppnåbar

Martti Suosalo har inte bara löst energiutmaningarna i stugan utan han har också stora drömmar om framtiden. Han vill skapa en miljövänlig, ambulerande teater som ska kunna sättas upp på de mest oväntade platserna och ta teaterföreställningar till en ny nivå och med ny publik. För att uppfylla denna dröm har han redan sett till att teatervagnen har en laddningsregulator från Sunwind för strömförsörjningen.

Produktlista
  • 6 st solpaneler 410W, svarta
  • Victron MultiPlus II 48/5000/70-50 230V
  • Victron Cerbo GX
  • Pylontech Litium Rack batteri
  • Pekskärm Victron GX Touch 50