Bålpanna Ask
Slut i webblager
1 december 2017
En eld är inte bara en eld, det finns flera böcker som handlar om hur du gör upp eld. Vi har samlat våra bästa tips om hur du skapar en effektiv och fantastisk eld i din bålpanna.
En välbrinnande eld är helt avgörande när du ska laga mat med din bålpanna. För som känt är inte en bålpanna bara en bålpanna, utan ett utomhuskök – och en mycket bra presentidé!
För att tända en eld måste du först ha en eldplats. Detta steg blir mycket enklare när du har en bålpanna, eftersom du bygger elden direkt i pannan. Att använda en bålpanna är extra praktiskt och framför allt säkert, eftersom du lyfter elden från marken och minskar risken för att lågorna sprider sig.
Det finns många olika typer av eldar. Här fokuserar vi på att bygga en pagodeld – den är lätt att tända och lämpar sig bra för matlagning.
Så här gör du:
Det händer att elden släcks ganska snabbt och helt utan förvarning. Du har följt alla tips & tricks och fått upp en eld, ändå släcks den plötsligt. Det vanligaste felet här är att du har gått för snabbt över från att få eld i "fint" bränsle till "grovt" bränsle. Det innebär att du har försökt gå direkt från papper till vedkubbe eller varit lite för snabb i övergången från kvistar.
Om det fortfarande brinner i bålpannan efter att du har använt den, se till att släcka den ordentligt med minst 1,5 liter vatten!