Användning av gasol för matlagning

24 augusti 2020

Om du trodde det innebär sämre komfort, om du måste installera en gasolspis i stugan, måste du tänka om! Gasolspisar har en unik funktion, nämligen full kontroll över värmen. Detta är anledningen till att de professionella kockarna föredrar gasspis när de lagar mat.

Faktum är att fler och fler väljer att installera gasspis hemma också. På en gasolspis med öppen låga kommer värmen spontant, och den kan justeras från mycket svag till mycket stark på ett ögonblick. En annan fördel är att spisen kallnar direkt när du stänger av den. Kontrollen över tillagningen är därför optimal, i själva verket mycket bättre än på elektriska kokplattor som tar längre tid både att värma upp och svalna.

Ugnen fungerar lika bra, men det krävs lite mer övning av användaren. Den som har använt äldre gasugnar kan ha upplevt att det var svårt att få toppresultat, undervärmen var för stark och kunde bränna maten på undersidan. Lyckligtvis är de modernaste gasugnarna så väl utformade att det inte längre är något problem. Du får nu jämn och fin värme, den inbyggda termostaten gör det också mycket lättare idag.

Det finns ändå några enkla knep du bör notera innan du börjar använda din nya gasolugn:

  • Temperaturen ställs in med ett temperaturschema som följer med de flesta spisar. I vissa fall är det värt att ställa temperaturen något högre än schemat föreslår.
  • Förvärm ugnen i 20 minuter först, ugnstemperaturen stabiliseras därefter och förblir stabil när maten ställs in.
  • Form för bakning ska vara av aluminium eller teflon. När du bakar i stora formar, se till att formen inte tar i ugnens bakre sida.
  • För att återspegla en del av värmen rekommenderar vi att du använder aluminiumfolie som bakplåtspapper både på stekbordet, i pannan och i brödformen.
  • Försök och känn efter själv - lära känna din gasspis!