Farmors bålgryta

2 juni 2021

Farmors bålgryta är en värmande och mättande favorit för hela familjen. Den tillagas från grunden med goda, närodlade grönsaker och får stå över elden länge. Bättre än såhär blir det inte!

Farmors bålgryta:
  • Kött (8–10 portioner)
  • 1 kg nötkött
  • 1 kg oxbringa
  • 1 kg högrev
Grönsaker
  • 3 purjolök
  • 1 liten bunt stjälkselleri
  • 5 stora morötter
  • 2–3 stora lökar, skurna i grova klyftor
  • 2–3 små rovor
  • 3 vitlöksklyftor, hela
  • 1 liten kålrot
  • 8–12 potatisar (delade på mitten om de är stora)
Örter
  • 3 lagerblad
  • 1 msk hel svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Ett par kvistar timjan
  • Ett par kvistar rosmarin
  • Ett knippe persilja
Så här gör du:
  1. Skär alla grönsaker, utom potatisen, i grova och lite större tärningar. Lägg dem i botten av grytan tillsammans med lagerbladen.
  2. Skär köttet i bitar ungefär i storlek med en tändsticksask. Lägg köttbitarna ovanpå grönsakerna.
  3. Fyll grytan med vatten tills allt är täckt. Strö över peppar, men vänta med att tillsätta saltet tills vattnet börjar koka lätt, på så sätt får du mer smak från köttet i buljongen.
  4. Låt grytan koka upp och sjuda över elden i cirka tre timmar eller tills köttet lossnar från benen. Kom ihåg att skummet som samlar sig på ytan måste tas bort då och då.
  5. Tillsätt potatisarna 30–40 minuter innan servering så att de blir mjuka, men inte överkokta.
  6. Smaka av med salt och tillsätt timjan och rosmarin. Rör om.
  7. Servera med grovhackad persilja på.

Smaklig måltid!