Förenklad viltgryta på bålpannan

19 december 2020

Denna förenklade viltgryta är ett enkelt och mångsidigt recept, perfekt för bålpannan eller på grillen i kokgropen.

Viltgryta:
  • 1 ½ kg älg- eller renkött i tärningar
  • 22 g bacon, skuret i tärningar
  • ½ kg svamp t ex kantareller, skuren i skivor
  • 1 salladslök
  • 1 rödlök
  • 3 morötter i tärningar
  • 5 dl grädde
  • Ev tomater om du vill
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 dl vatten
  • Ett par nypor salt och peppar, enbär och en kvist färsk timjan
Så här gör du:
  1. Stek bacon. Bryn sedan köttet i baconfettet.
  2. Tillsätt vitlök, salladslök, rödlök, svamp, morötter och eventuellt tomat.
  3. Häll över vatten. Krydda med salt, peppar, enbär och timjan.
  4. Låt rätten sjuda i ca 1 timme. Fem minuter innan servering tillsätter du grädden.

Tips! En skvätt rödvin kan gärna ersätta en del av vattnet.

Kom ihåg att de flesta ingredienser kan ersättas. Använd det du har i kylskåpet! Ingen salladslök eller rödlök hemma? Använd en vanlig lök eller schalottenlök istället. Saknar du grädde kan du ersätta det med gräddfil eller crème fraiche.