Pappas urnorska viltgryta

23 januari 2023

Härlig viltgryta eller renköttsgryta, är en traditionell samisk gryträtt som är en fantastisk måltid både för fest och vardag. Tillagas över en öppen eld i en gjutjärnsgryta, serveras med rårörda lingon och hemlagat potatismos. Viltgryta värmer både kropp och själ!

Viltgryta:
  • 800 gram renköttsstrimlor
  • 4 morötter
  • 5–6 champinjoner
  • 1 lök
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • 4 msk vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 2–3 skivor mesost
  • 1 msk lingonsylt
  • Salt och peppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 krossade enbär
  • Färsk timjankvist

DSC_00010037.jpg

Så gör du:
  1. Stek renköttstrimlorna och löken i smöret i en gjutjärnsgryta över öppen eld i kokgrytan, tillsätt morötter och champinjoner. Tillsätt vetemjöl. Häll i gräddfil, grädde, mesost och lingonsylt.
  2. Tillsätt krossade enbär, torkad timjan och smaka av med salt och peppar, lite i taget, tills du har önskad smak. Koka tills köttet är mört.
  3. Strö över lite färsk timjan och servera med potatismos och rårörda lingon.

Smaklig måltid!

DSC_00010063.jpg

DSC_00010149.jpg