Recept

Pappas urnorska viltgryta

23 januari 2023

Härlig viltgryta eller renköttsgryta, är en traditionell samisk gryträtt som är en fantastisk måltid både för fest och vardag. Tillagas över en öppen eld i en gjutjärnsgryta, serveras med rårörda lingon och hemlagat potatismos. Viltgryta värmer både kropp och själ!

Viltgryta:
  • 800 gram renköttsstrimlor
  • 4 morötter
  • 5–6 champinjoner
  • 1 lök
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • 4 msk vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 2–3 skivor mesost
  • 1 msk lingonsylt
  • Salt och peppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 krossade enbär
  • Färsk timjankvist

DSC_00010037.jpg

Så gör du:
  1. Stek renköttstrimlorna och löken i smöret i en gjutjärnsgryta över öppen eld i kokgrytan, tillsätt morötter och champinjoner. Tillsätt vetemjöl. Häll i gräddfil, grädde, mesost och lingonsylt.
  2. Tillsätt krossade enbär, torkad timjan och smaka av med salt och peppar, lite i taget, tills du har önskad smak. Koka tills köttet är mört.
  3. Strö över lite färsk timjan och servera med potatismos och rårörda lingon.

Smaklig måltid!

Rekommenderade produkter:

DSC_00010063.jpg

DSC_00010149.jpg