Grillad zucchini och aubergine med tomatsallad

29 maj 2020

Lägg även grönsakerna på grillen! Zucchini och aubergine får en härlig smak efter en stund på grillen. Penslar du skivorna med olja innan grillning får du en extra smakupplevelse som utmanar dina smaklökar.

Grillad zucchini och aubergine med tomatsallad:

  • Gul eller grön zucchini
  • Aubergine
  • Olivolja
  • Tomater
  • Bladpersilja
  • Salt

Så här gör du:

  1. Dela zucchini och aubergine på längden. Stjälken kan sitta kvar. Lägg halvorna i en långpanna med snittet uppåt och strö ungefär 1 tsk havssalt på varje del. Låt dem stå i 20-30 minuter och skölj dem sedan i rinnande kallt vatten tills saltet är borta. Lägg sedan zucchinin på bakplåtspapper med snittet nedåt och pressa försiktigt tills den är torr. Auberginen, som är mer svampig, pressas ihop så att vattnet rinner ut, och torkas sedan med papper på samma sätt som zucchinin.
  2. Skär grönsakerna och pensla med olivolja. Lägg dem på gjutjärnsplattan på medelvärme i cirka 20 minuter. När de har gyllenbruna "grillränder" på snittytan kan de vändas och stekas på andra sidan. Häll i mer olja om de ser torra ut. Man kan se att de är färdiga när de blivit mjuka och har en fin grillad yta.
  3. Dessa grönsaker håller sig bra på "vilohyllan" efter att de är klara. De blir egentligen bara godare ju längre de ligger, så länge de inte bränns.
  4. Servera med grovhackad tomat och finhackad bladpersilja. Rör ner med 1-2 msk olivolja.

Tips! Andra grönsaker som är fina att steka på detta sätt är svamp som träs tätt på spett, paprika i alla varianter, hel purjolök och hel vitlök. Zucchini och aubergine är också gott tillsammans med lite riven parmesan på toppen, precis innan servering. Det är till exempel en fantastisk aptitretare!