Urnorsk pizza med rökt lax

1 juni 2020

Ta med dina smaklökar på en upptäcktsfärd genom Norges natursköna smaker med vårt recept på Urnorsk pizza med rökt lax. Denna hyllning till lokala smaker och rustik grilltradition kombinerar den delikata rökta laxen med en krispig pizzabotten – skapad för att tillfredsställa de mest kräsna smaklökarna.

Pizza på grillen ger en läcker, krispig pizzabotten – precis som du vill ha den! Tillagad med hjälp av våra egna produkter Pizzaspade Bakstespaden och Pizzasten Bakstehellen.

Pizza med rökt lax:
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl ost, t ex mozzarella
  • 8 skivor rökt lax
  • 4-6 st grön sparris
  • 2 msk olja
  • Mjöl till pizzaspaden, för att inte degen ska fastna
  • Färdig pizzadeg
Så här gör du:
  1. Lägg rikligt med mjöl på pizzaspaden. Kavla ut och forma pizzadegen så att den passar på spaden. Se till att den lätt glider på pizzaspaden och använd vid behov mer mjöl.
  2. Använd pizzaspaden för att flytta degen till den heta pizzastenen. Grilla pizzadegen på stenen i ca 1-2 minuter, tills den fått lite färg.
  3. Pensla sparrisen med olivolja innan du lägger sparrisen på grillen. Grilla i ett par minuter tills de är mjuka.
  4. Ta av pizzadegen från stenen och tillbaka till spaden. Lämna den nygrillade sidan uppåt.
  5. Smeta crème fraiche på pizzadegen.
  6. Strö över osten.
  7. Lägg skivorna av rökt lax på pizzan.
  8. Lägg den förgrillade sparrisen på pizzan.
  9. Flytta tillbaka pizzan till pizzastenen och grilla på indirekt värme (kom ihåg att stänga grilllocket) tills osten har smält.
  10. Garnera gärna med lite dill precis innan pizzan ska serveras!