Persiljeolja

8 april 2020

Till grillstekt potatis.

Du behöver:

  • 0,5 dl olivolja
  • En kvist persilja, finhackad
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackad
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Tvätta 10–15 små potatisar väl och koka dem försiktigt i 5-10 minuter med skalet på.
  2. De får inte bli genomkokta eller spricka i skalet, utan ska vara mjuka ungefär halvvägs. Ta upp dem ur vattnet och lägg på ett papper så all fukt avdunstar.
  3. Lägg dem sedan i en skål medan de fortfarande är varma och häll oljeblandningen över (den kan vara ganska saltad).
  4. Potatisen ska täckas med olja eller vändas ibland så allt tar smak.
  5. Potatisen kan stanna länge i oljan och får gärna bli nedkyld- även till nästa dag. Stek potatisen långsamt på gjutjärnsgaller och/eller på ”vilohyllan”.
  6. Potatisen kan ”bakas” under lång tid, men kan penslas mer med oljan under tiden för att inte torka ut. Slå inte in potatisen i aluminiumfolie. Annars blir de mer kokta än bakade. Skalet är även bäst när det är krispigt!