El-dorado förbränningstoalett: - Det finns inget bättre på marknaden!

15 juni 2020

Sven Grahn och Tommy Gerdtman är oerhört nöjda med sina El-dorado förbränningstoaletter. “För oss som inte får ha eget avlopp kunde det inte fungera bättre.”

Tommy Gerdtman och Sven Grahn har stugor på Björnön utanför Västerås.

- Vårt sommarstugeområde gränsar till ett naturreservat och på grund av att det är vattenskyddsområde och att det saknas kommunalt avlopp så får vi inte ha vattentoalett här, berättar de.

Därför gäller andra avloppsfria alternativ såsom traditionellt utedass, mulltoalett med eller utan urinseparering. Gemensamt för dessa lösningar är att de kräver en hel del hantering av avfallet.

- Just den delen ville vi gärna slippa, säger Tommy med ett leende.

                                               El-dorado-Pro-artikkel-kart-Sunwind.jpg.png
Björnön ligger i Mälaren, strax utanför Västerås i ett vattenskyddsområde där vattentoaletter inte är tillåtna att installera.

Valet föll på en El-dorado förbränningstoalett

- Det kan inte bli bättre än med förbränningstoalett, fortsätter Tommy. - Det finns ingen bättre lösning på marknaden. Det går inte att jämföra med våra tidigare toaletter där man var tvungen att tömma både avföring och urin. Vår El-Dorado är busenkel att sköta och den lilla askan som blir kvar luktar ingenting när den ska tömmas, berättar han.

Jämförde olika förbränningstoaletter

- Vi var tre grannar som hade pratat om att uppdatera våra toaletter till något modernare och vi gjorde lite gemensamma efterforskningar, förklarar Tommy. - På trädgårdsmässan i Stockholm träffade vi Svenska Avloppscenter från Dingtuna som presenterade El-dorado förbränningstoalett. Vi tittade även på andra märken men fastnade för El-dorado för den kändes mest enkel och rejäl. Du trycker bara på en grön knapp, det är allt. Och en toalett ska ju bara fungera. Dessutom var prisbilden mycket intressant. Vi var inte intresserade av att betala för något extra lull-lull utan ville bara ha en pålitlig och lättskött toalett. Med en massa knappar och displayer ökar dessutom risken för problem och servicekostnader längre fram, vilket vi ville undvika, berättar han.

Det hela slutade med att samtliga tre grannar köpte varsin El-dorado förbränningstoalett, något ingen av dem har ångrat.

Gjorde installationen själv på en förmiddag

- Jag måste säga att det var oerhört enkelt att installera El-dorado toaletten, fortsätter Tommy. - Du följer bara instruktionen och borrar ett hål i väggen för att dra ut ventilationsröret. När du monterat klart röret på utsidan så är det bara att plugga in kontakten. Allt som allt tog det mig bara ett par timmar. Har man bara inte tummen mitt i handen så fixar man installationen själv utan problem.

Underhållet är mycket enkelt

- Dessutom är El-Dorado mycket smidig att underhålla. Vartannat år bör man öppna på locket och byta ut katalytmassan, de små runda kulorna mellan brännkammaren och fläkten som har som uppgift att minska lukt från bränngaserna. Även fläkten kan behöva lossas och rengöras en gång per år. Ett tips är också att någon gång ibland fylla en toalettpåse med vatten för att ånga rent elementen, berättar Tommy.

Fantastisk support från Sunwind

- När jag först hade installerat den nya toaletten så hade vi problem med förbränningen. Jag kontaktade Sunwind. Det visade sig vara ett fabrikationsfel och Max Gråhed från Sunwind i Stockholm åkte personligen hit till Västerås och fixade problemet. Det visade sig att ett par reläer var förväxlade vilket Max snabbt löste. Jag måste säga att jag var imponerad av den snabba och trevliga hjälp jag fick. Nu är vi inne på den tredje säsongen med våra El-dorado’s och ingen av oss tre grannar har haft några problem med dem. De är så enkla att sköta att det kunde inte fungera bättre, avslutar Tommy. - Vi är alla jättenöjda!