Stugfixarna Norge är i Hurum – installation av nytt kök och solcellsanläggning

5 oktober 2023

Hurumlandet i Askers kommun har alltid varit känt för sin otroliga naturskönhet och historiska betydelse. I detta avsnitt av Stugfixarna Norge har vi haft glädjen att vara med och uppgradera en unik stuga i detta fantastiska område. Sunwind Hyttesenter Hjartdal har deltagit i monteringen för att göra denna stuga till ett modernt paradis mitt i naturen.

Stugan på Hurum

Namnet Hurum har djupa rötter och enligt Magnus Olsen (1912), en känd filolog och arkeolog, betyder det "de skogbeklädda långa höjderna där djurfångst eller jakt bedrivs." Detta område är också känt för att vara rikt på historia, med några av de mest anmärkningsvärda vikinggravarna och en medeltida kyrka som vittnar om tidigare tider.


"Vi är säkert 100st som använder stugan. Vi som representerar stugan är Birgitte, Erik och Margaret. Vi är kusiner och barn till 3 systrar i 80-årsåldern som äger stugan. Vi har alla våra familjer som också är ivriga användare av stugan."


 

En av de mest imponerande sakerna med denna stuga är den otroliga utsikten över Oslofjorden. Trots det har själva stugan börjat visa ålderstecken med tiden. Farfar byggde stugan 1936 och den har upplevt få uppgraderingar sedan dess. Med ett 30 år gammalt 12V solcellsanläggning och ett måste av att hämta vatten med båt, var det nu hög tid att modernisera denna stuga.

Hurum_Etterbilder_TMM_03006_1920.jpg

Underbar utsikt över Oslofjorden

Ström i stugan med solcellspaneler

För att föra denna stuga i Hurumlandet in i det moderna årtusendet var det nödvändigt med en uppgradering av energilösningar och belysning. Montörerna från Sunwind Hyttesenter Hjartdal såg till att installera en ny solcellsanläggning, vilket gjorde att stugan nu kan producera sin egen el med en toppmodern anläggning. Den installerade solcellsanläggningen är en komplett 12V solenergianläggning med en solcellspanel på 160W och ett pålitligt AGM-batteri på 260Ah från Sunwind. Denna anläggning utgör en stabil och oberoende strömkälla som ger el när den behövs och är särskilt fördelaktig för en stuga som denna, belägen i ett område utan anslutning till det vanliga elnätet.

Hurum_arbeidsbilder_TMM_03052_1920-redigert.jpg

Øyvind Hjartdal Elektro Hyttesenter 2-redigert.jpg

Sunwind installerar en 12V solcellsanläggning

Mer information om solcellsanläggningen

I stugan installerades en 12V solcellsanläggning för att optimalt nyttja solljuset. Systemet innhåller en 160W solcellspanel med smarta fästen, designade för att placera solcellspanelet i rätt vinkel. Den producerade strömmen lagras i ett Sunwind AGM-batteri på 260Ah. För att upprätthålla en stabil strömförsörjning och skydda batteriet installerades en Solcelleregulator PeakPower på 20A. Detta system ger pålitlig ström till stugan, vare sig det är för belysning eller andra enheter på 12V.

Montörerna från Sunwind tog sig också tid att modernisera belysningen som ingick i paketet, och resultatet blev mysig belysning över sängarna i sovrummen.

Två Spotlight LED Frosty lampor monterades i stugan för att tillföra både stil och funktionalitet till rummen. Dessa väggmonterade lampor har en vridbar design och frostat glas som ger dem en modern look samtidigt som de fungerar utmärkt som läslampor.

I paketet ingår också en vridbar LED-ljuslist som kan monteras under köksskåp för att belysa köksbänken.

Hurum_Etterbilder_TMM_02999_1920-redigert.jpg

Solcellsanläggning 12V från Sunwind

En elegant gasolspis

I köket lades ny vitkalkad furugolv, alla fönster byttes ut och väggarna samt taket fick en ljusbeige färg. Ett helt nytt hörnkök byggdes och Sunwind bidrog med en ny gasoldriven kyl (Ventus 100 med toppkontroll) och en gasolspis Kitchen Steel. Dessutom installerades en praktisk diskho med ett vattenpaket från Sunwind.

Detta rymliga och moderna kök byggdes för att möta alla behov för de som besöker stugan. Montörerna från Sunwind Hyttesenter Hjartdal installerade vitvarorna.

Hurum_Etterbilder_TMM_03009_1920-redigert.jpg

Ljust och snyggt kök

Mer information om vitvarorna

I stugan har vi installerat Gasolkylskåp Ventus 100 med toppkontroll, vilket ger gott om förvaringsutrymme för mat och dryck, samt en praktisk fryslåda med 10 liters kapacitet för glass och frysta varor.

Vi har även monterat en ny gasolspis som ger en omedelbar värmekontroll och en ugn som säkerställer smakfulla måltider. Denna gasspis ger stugägarna möjligheten att experimentera med nya recept och laga härliga maträtter.

För att förenkla disk och rengöring installerades en praktisk diskho med ett vattenpaket från Sunwind. Denna lösning inkluderar en pålitlig vattenpump från Seaflo, en rymlig vattenbehållare med en kapacitet på 90 liter, samt ett praktiskt installationspaket från Whale. Detta är ett startpaket för de som vill uppgradera vattensystemet i stugan. Det bästa av allt är att detta gör de dagliga uppgifterna, som disk och rengöring, enklare och mer effektiva.

Hurum_arbeidsbilder_TMM_03054_1920-redigert.jpg

Sunwind monterar ett vattenpaket i köket

Hurum_Etterbilder_TMM_02996_1920-redigert.jpg

Gasolspis med fyra brännare från Sunwind

Sovrum

Sovrummet har genomgått en imponerande renovering och resultatet är en plats som strålar av nytt liv och skapar en ännu mer avslappnad atmosfär. Taket har fått ett fräscht lager vit färg, medan väggarna nu är prydda med en elegant tapet med ett vackert fiskbensmönster. En extra bonus är den bekväma dubbelsängen som nu har hittat sin plats och ger stugägarna glädjen att vakna upp med en fantastisk utsikt direkt från sängen. För läsningen på kvällen har snygga vita väggspotlights (Design White från Sunwind) installerats ovanför varje nattduksbord. Dessa ger ett behagligt och funktionellt ljus i sovrummet.

Hurum_Etterbilder_TMM_03016_1920-redigert.jpg

Hurum_Etterbilder_TMM_03017_1920-redigert.jpg

Väggspotlight Design White från Sunwind

Det tidigare smala köket har förvandlats till ett praktiskt litet sovrum och här har en smart våningssäng installerats som enkelt kan fällas in mot väggen när den inte används. Sovrummet har målats i en blå nyans (Denim Blue) som skapar en känsla av lugn och komfort. Över varje sängplats har två Spotlight LED-lampor Frosty från Sunwind installerats, vilka fungerar utmärkt som läslampor och ger rummet en behaglig belysning som gör rummet mer trivsamt.

Hurum_Etterbilder_TMM_03004_1920-redigert.jpg

Spotlight Frosty LED

Vardagsrum och glasveranda

Vardagsrummet har genomgått en imponerande förvandling som har gett rummet en snygg, ljus och modern look. Det vitkalkade furugolvet ger rummet en fräsch känsla och alla fönster och spröjs har bytts ut. Väggarna är nu målade i en ljusbeige nyans och taket har fått ett lager vit färg, vilket tillsammans skapar en ljus och inbjudande atmosfär. Även den öppna spisen har fått ett nytt liv med en omgång färg.

En betydande förändring var att ta bort väggen mellan glasverandan och vardagsrummet, vilket utökade vardagsrummet och gav det mer utrymme. På platsen där glasverandan tidigare fanns hittar vi nu matsalen, som erbjuder en fantastisk utsikt över Oslofjorden. Här har de gamla matsalsmöblerna bevarats, men matsalsstolarna har fått en ny look med ett lager färg i en ljusbeige färg.

Stugägarna har också fått två moderna, ljusbeiga soffor som passar perfekt in i det renoverade vardagsrummet. Det gamla soffbordet har renoverats och anpassats till den nya stilen, vilket resulterar i ett vardagsrum som är både funktionellt och estetiskt tilltalande.

Hurum_Etterbilder_TMM_03018_1920-redigert.jpg

Ljust och modernt vardagsrum med öppen planlösning till köket

Utomhusoas

Slutligen har även utsidan uppgraderats. En smart och kompakt plattform med tillhörande trappa konstruerades framför entrédörren till glasverandan. Dessutom skapade Ole ett imponerande långbord med matchande bänkar placerat precis framför glasverandan. En detalj här var att inkludera justerbara ben, så att bordet kunde placeras i våg även på de ojämna klipporna. Som en sista touch byttes knutar och foder ut och hela stugans fasad målades i färgen sandbeige, vilket gav stugan en fantastisk ny glans.

Hurum_Hytteeiere_TMM_02942_1920-redigert.jpg

Nöjda stugägare

Hurum_Arbeidsbilder_TMM_02963_1920-redigert.jpg

Sunwind Hyttecenter Hjartdal

Produktlista från Sunwind
  • Kylskåp Ventus 100 vit toppkontroll
  • Gasolspis  Kitchen Steel 60 cm
  • Solcellspaket
  • 2 st LED-spotlights 12V
  • Seaflo Vattenpump 20 l
  • Vattentank 80 l
  • Whale Installationspaket
  • Sinusomformare Sunwind 300 W
  • 12V LED-lampor