Vilken grill ska man välja?

20 april 2022

Att välja en ny grill kan vara en utmaning. I den här artikeln tittar vi på några punkter som är kloka att tänka igenom innan du köper din nya grill.

Det finns inget som är så trevligt som en skön sommardag med doften av grill och ett gott, uppdukat middagsbord med välgrillade råvaror och tillbehör. Frågan är bara, vilken grill ska man välja? Vilken grill passar bäst utifrån mina behov?

Vi skiljer främst mellan tre olika grillar:

  • Gasolgrill
  • Kolgrill
  • Elgrill

För att svara på frågan ovan finns det några olika punkter att ha med sig innan du gör ditt inköp.

Vad ska grillen användas till?

Det är tråkigt att komma hem med en grill som visar sig vara alldeles för stor för var den ska placeras. Det är därför lämpligt att ta några mått innan du köper en grill för att se till att grillen inte täcker hela terrassen när den är monterad. 

I bostadsrättsföreningar och bostadsrätter kan det finnas särskilda regler för grillning. Det är viktigt att du sätter dig in i de regler som gäller för grillning i just din bostadsrättsförening. Många bostadsrättsföreningar förbjuder grillning med kol, men vissa förbjuder också grillning med gas. Då är en elektrisk grill det enda alternativet. 

Bor du däremot i radhus/hus och har egen trädgård/uteplats är du helt fri att välja den grill du vill ha och passar dina behov bäst. 

Gasolgrill

För dig som grillar ofta och vill att grillningen ska gå snabbt och smidigt är en gasolgrill det perfekta alternativet. En gasolgrill är väldigt enkel att använda, du har full koll på värmen hela tiden och kan dela upp grillen i flera zoner med olika temperaturer oavsett om du vill grilla indirekt eller direkt. 

En gasolgrill finns i många olika storlekar och former. Så här är urvalet det överlägset största. En gasolgrill kan täcka i stort sett alla behov du har för ett litet kök. 

Gasolgrillen finns med allt från 1 brännare till 6 brännare plus sidobrännare. Antalet brännare säger också ofta något om hur stor grillen är, men det säger inget om vilka andra alternativ du kan få med en större gasolgrill. 

De små grillarna med 1-2 brännare är perfekta för personer som vill kunna ta med sin grill antingen i parken, i båten eller i husbilen. Men de är lika perfekta att använda hemma på terrassen. De tar liten plats och kan enkelt packas undan om så önskas. 

De medelstora grillarna med 3-4 brännare anses vara den vanligaste familjegrillen. Dessa grillar finns i varianter med bara vanliga brännare och exklusivare varianter med flera extra funktioner, så som sidobrännare, kokgrop eller glas i locket. Grillstorleken är vanligt förekommande och kan passa fint på både en balkong eller på en stor terrass. 

De stora grillarna med 5-7 brännare passar bättre för dig med mer utrymme på terrassen och som grillar mycket. De större grillarna finns med mycket fler tillbehör som du kan köpa till för att göra matlagningen till en lek, så att du inte behöver springa mellan köket och terrassen när du grillar. 

Ett tips när du ska köpa en ny gasolgrill är att titta på grillens vikt. Vikten säger en hel del om hur mycket och vilket material som används i grillen, som oftast påverkar att grillen håller sig fin längre.

Den totala effekten på brännarna är också värd att notera. Här kan det vara stora skillnader från grill till grill. Tänk på att för grillar med sidobrännare räknas sidobrännaren in i grillens totala effekt. 

Tänk också på att underhålla din gasolgrill så att du kan njuta av den i många år framöver! 

Grønnsakspanne_Betekorg_grillkurv_Urnorsk_på_grillen_grillutstyr (8).jpg

Disa är en exklusiv gasolgrill utrustad med glas i locket och kokgrop, vilket gör att allt kan tillagas på grillen. 4 brännare, sidobrännare och gjutjärnsgaller med kokgrop i mitten.

Relevanta produkter

Kolgrill

Många av oss är fortfarande trogen vid den traditionella kolgrillen där fettet droppar på kolet och avdunstar för att få den läckra grillsmaken. Om du ska köpa en ny kolgrill är det klokt att tänka på att detta kräver lite mer förberedelser än en gasolgrill, eftersom det tar ca 20-30 minuter innan grillen är klar att användas. Men om du grillar då och då och har tid att vänta tills kolen blivit varm ger valet av kolgrill dig en extra smaksättning. Om du ska köpa en kolgrill är det lämpligt att kontrollera att grillen har luftning både i locket, men även i botten av grillen. På så sätt kan du lättare justera temperaturen under grillningen. 

En kolgrill är perfekt oavsett om du grillar till dig själv och din familj eller om du grillar till ett helt fotbollslag! 

I Sunwinds sortiment hittar du såklart även olika typer av kolgrillar. 

KBL_7044.jpg

Kolgrillen Freda är en traditionell och robust klotgrill som ger dig den där härliga röksmaken på maten som bara kan fås vid grillning.

Elgrill

En elgrill är idealisk för användning på små balkonger eller där användning av kol eller gasol inte är tillåten. Koppla in uttaget och grillen är klar på 1-2-3! 

Elgrillen är perfekt för dig som inte grillar allt för ofta, men som ibland vill grilla enklare rätter. I vissa hem är en elgrill det enda alternativet till att grilla.

Ett tips är att kontrollera vilken effekt brännaren har innan du köper en elgrill. Effekten är helt avgörande för att få ett bra grillresultat. 

COLOURBOX46437905_retusj_cmyk copy2_crop.jpg

Elgrillen Elli  lämpar sig perfekt för dig som vill grilla på din balkong eller bor i ett område där inte kol- eller gasolgrill är tillåtet. Elli  må vara liten men är kraftfull med sina 2200W.

Hoppas att den här recensionen gav dig några svar som gjorde valet av din nästa grill lite enklare! Lycka till!