Entrecôte
- Lägg köttbitarna på en bit hushållspapper och pressa ut onödig vätska. Lägg dem sedan på en tallrik och gnid in dem med olja. Krydda med önskad mängd peppar på båda sidor. Täck och förvara i kylskåp eller placera på grillen direkt.
- Grilla först den ena sidan på hög värme på gallret i 3-5 minuter. Flytta inte på biffarna för ofta, förutom att kontrollera att de inte bränns. Vänd dem när de har fina gyllenbruna grillränder och strö över lite salt. När köttet är nästan helt brynt på andra sidan, lägg då en klick örtsmör på toppen av varje biff.
- Lägg sedan biffarna på gjutjärnsplattan med den sidan som har fått örtsmör nedåt och strö lite salt på den andra sidan. Lägg därefter en klick örtsmör även på denna sidan. Köttet ska nu dra åt sig det smakrika smöret samtidigt som det steks färdigt.
- Anpassa grilltiden beroende på hur genomstekt du vill ha köttet. Om köttet ska vara väl genomstekt måste det ligga på länge och vändas några gånger under tiden, samt fyllas på med örtsmör så att biffen blir saftig och smakrik.
Det kan vara svårt att veta när entrecôten är perfekt stekt och det kan variera beroende på personliga preferenser. Ett knep om du är osäker är att låta bitarna ha olika tjocklek när de läggs på grillen. Om du pressar de biffar som ska vara mer genomstekta plattare än de som ska vara mindre genomstekta, blir alla varianter klara samtidigt och det är också lättare att se skillnad på dem när de serveras.