Hjortgryta över bålpannan

31 maj 2020

Denna traditionella viltgryta med kronhjort i huvudrollen passar perfekt till en avslappnad middag efter en dagsutflykt i fjällen.

Hjort är en utsökt vild delikatess som smakar extra gott när den tillagas över elden ute i naturen. Om du har andra typer av viltkött som älg, rådjur eller ren kommer det också att passa bra i grytan. 

Hjortgryta

(4 portioner)

  • 800 g hjortkött i grytbitar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 lökar
  • 300 g champinjoner
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • 6 dl köttbuljong (utspädd)
  • 2 lagerblad
  • 8 krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 dl grädde
  • 3 skivor getost
Såhär gör du
  1. Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm.
  2. Hetta upp en stekpanna ha i en del av smöret och bryn köttet i omgångar. Strö över lite vetemjöl. Lägg köttet lite i taget i en gryta. Krydda med salt och peppar.
  3. Finhacka löken och bryn den snabbt i lite av smöret. Lägg över den i grytan med köttet.
  4. Dela svampen i mindre bitar och bryn den i resten av smöret. Lägg den i grytan och koka ur smakerna i stekpannan med lite av buljongen.
  5. Tillsätt buljongen i grytan tillsammans med lagerblad, enbär och timjan. Koka upp, sänk värmen och låt grytblandningen sjuda tills köttet är mört, ca 20-30 minuter. Tiden kan variera något beroende på vilket kött du använder.
  6. Tillsätt getosten och låt den smälta ner i såsen.
  7. Rör i grädden och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera grytan med kokt potatis och lingon.